Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

Η επέτειος του Ολοκαυτώματος

Κυριακή, 27 Ιανουάριος 2013 

Η Κόλαση, η "Τελική λύση"  οι Έλληνες και οι Πρεβεζάνοι Εβραίοι.

Η μυρωδιά...
Δεν μπορούσε με τίποτε να διώξει από τα ρουθούνια του αυτή τη μυρωδιά. Τον ζάλιζε, δεν την άντεχε. Ήθελε να αδειάσει το στομάχι του. Δεν μπορούσε να ανασάνει. Στριμωγμένος, επί 4 μερόνυχτα μέσα σε ένα βαγόνι χωρίς παράθυρα. Σαν αυτό που μεταφέρουν ζώα και εμπορεύματα. Τώρα μετέφερε εκείνον. Το πάτωμα στρωμένο με λίγα άχυρα, είχε γίνει βούρκος από τις
ανθρώπινες ακαθαρσίες... ούρα... περιττώματα. Η μυρωδιά τον έπνιγε. Εκατό άνδρες ο ένας δίπλα στον άλλον, όρθιοι ταξίδευαν στα σκοτεινά. Τη μέρα έμπαινε ελάχιστο φως από τις χαραμάδες του ξύλινου βαγονιού. Δεν ήξερε πότε ξημερώνει και πότε βραδιάζει. Ένα αδιάκοπο ρυθμικό “πέρα δώθε” του έδειχνε ότι βρισκόντουσαν εν κινήσει. Ο μονότονος ήχος που κάνουν οι ράγες λες και έφτανε μέχρι τα βάθη του κεφαλιού του. Ήθελε να κλείσει τα αυτιά του να μην ακούει, ήθελε να σταματήσει να αναπνέει για να μην μυρίζει. Πεινούσε και δίψαγε.
 
Μέσα σε ξύλινα βαγόνια...100 άνθρωποι στοιβαγμένοι

Ένα μικρό χεράκι δεν σταμάτησε λεπτό να τον αγγίζει. Με δυσκολία από τη ζαλάδα, χαμήλωσε το κεφάλι και τον είδε. Ο Ιωσήφ, ο 6χρονος γιος του. Του έσφιγγε τα δάχτυλα και τον κοίταζε. Τα ματάκια του ήταν συνεχώς βουρκωμένα. Φοβόταν. Μάτια μεγάλα, εκφραστικά γεμάτα με αγάπη και θαυμασμό που έχει ο κάθε γιος για τον πατέρα του.
Λίγες ημέρες πριν, περπατούσαν και οι δύο τους ανέμελοι στην πλατεία Αριστοτέλους. Φόραγαν τα καλά τους ρούχα και χαιρετούσαν τον κόσμο. Γνωστούς συγγενείς, φίλους. Στο στήθος τους ήταν καρφιτσωμένο το αστέρι του Δαυίδ. Ένα κίτρινο αστέρι διαστάσεων 10Χ10 εκατοστών. Το αστέρι του θανάτου τους. Η κονκάρδα όπως την έλεγε χαριτολογώντας. Ο μικρός έτρεχε μπροστά κυνηγώντας κάτι περιστέρια. Εκείνος κρατούσε σφιχτά το χέρι της αγαπημένης του γυναίκας. Η Σάρα έδειχνε περισσότερο ευτυχισμένη από ποτέ. Φώναξε στον Ιωσήφ να προσέχει να μην χτυπήσει και μετά έγειρε στον ώμο του και του ψιθύρισε εκείνο το: “Ελιέζερ σ'αγαπώ” που τον τσάκιζε. Το βράδυ η πόρτα του σπιτιού τους, χτύπησε βίαια. Τους έβγαλαν όλους έξω και τους χώρισαν. Πήγε να διαμαρτυρηθεί. Του είπαν άγρια, να το βουλώσει. Η Σάρα έκλαιγε, ο μικρός κοίταζε με ορθάνοιχτα μάτια εκείνους τους στρατιώτες με τις γκρίζες στολές να σπρώχνουν, να χτυπούν με τους υποκόπανους των όπλων και να φωνάζουν: “Juden Juden” .

Οι Γερμανοί συγκέντρωσαν όλους τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης στη πλ. Ελευθερίας

Τους έβγαλαν στο δρόμο μαζί με πολλές άλλες οικογένειες. Κάποιοι ήταν σχεδόν γυμνοί, άλλοι μόνο με τα εσώρουχα τους, κάποιοι με τα νυχτικά και τις ρόμπες τους. Οι άνδρες με τις γκρίζες στολές, έψαχναν το σπίτι τους και πετούσαν από το μπαλκόνι τα υπάρχοντα τους. Ρούχα στροβιλίζονταν αργά στον αέρα, κορνίζες έπεφταν με ορμή και έσπαζαν με θόρυβο, μπαούλα ολόκληρα τσακίζονταν στην άσφαλτο πέφτοντας από ψηλά. Ο μικρός Ιωσήφ μετά το πρώτο σοκ τυλίχθηκε στο πόδι του πατέρα και δεν κοίταζε. Ο Ελιέζερ του χάιδευε τα μαλλιά προσπαθώντας να τον ηρεμήσει. Κοίταζε δεξιά και αριστερά να δει που βρισκόταν η Σάρα. Δεν την έβλεπε αλλά ήταν σίγουρος ότι άκουγε καθαρά τις φωνές της. Το κροτάλισμα ενός αυτόματου έκοψε τις φωνές όπως το μαχαίρι το βούτυρο. Ο Ελιέζερ αναπήδησε τρομαγμένος. Ο Ραβίνος Δανιήλ βρισκόταν στα δεξιά του, ξαπλωμένος καταμεσής στην Αγγελάκη. Μια λίμνη αίματος σχηματιζόταν ήδη κάτω από τα μαύρα ρούχα του...

"Η εργασία απελευθερώνει" είσοδος Άουσβιτς

Το οξύ σφύριγμα της ατμομηχανής τον επανέφερε στην πραγματικότητα. Το τρένο σταμάτησε αργά. Οι εξαντλημένοι αμίλητοι επιβάτες του έπεσαν ο ένας πάνω στον άλλον. Ο Ιωσήφ του έσφιξε περισσότερο το χέρι. Απόλυτη ησυχία. Ο Ελιέζερ αναρωτήθηκε που τους είχαν πάει. Ξαφνικά η μεγάλη συρόμενη ξύλινη πόρτα του βαγονιού άνοιξε. Ο παγωμένος αέρας που εισέβαλε ορμητικά στο βαγόνι τον αναζωογόνησε. Τα μάτια του πόνεσαν, από το ξαφνικό φως. Ήταν ημέρα και μάλιστα μια χιονισμένη ημέρα χωρίς ήλιο. Το βαγόνι άδειαζε. Πήρε στην αγκαλιά του τον γιο του και κατέβηκε αργά την ράμπα. Τώρα κρύωνε. Πάτησε στο χιονισμένο έδαφος και ένα χέρι τον έσπρωξε βίαια για να μπει σε μια ατελείωτη ανθρώπινη σειρά και να στοιχηθεί. Ένας στρατιώτης δίπλα του με δυσκολία συγκρατούσε ένα τεράστιο, σαν μικρή αρκούδα, σκούρο καφετί λυκόσκυλο. Το σκυλί είχε ξεγυμνώσει τα δόντια και του γαύγιζε. Στεκόταν στα πίσω πόδια του και τράβαγε δυνατά την αλυσίδα του.
Μόλις ο Ελιέζερ συνήθισε το φως, διέκρινε καθαρά που βρισκόταν και πάγωσε. Είδε τις ράγες του τρένου, να συνεχίζουν από εκεί που στεκόταν, και να χάνονται μέσα σε μια μεγάλη τετράγωνη είσοδο ενός παραλληλόγραμμου κτιρίου, χτισμένου από σκούρα καφέ τούβλα . Έμοιαζε με στόμα που ήταν έτοιμο να τους κατασπαράξει. Δίπλα, σε μια μεταλλική βαριά πόρτα δέσποζε μια πινακίδα που έγραφε: “Arbeit macht frei”, “η εργασία απελευθερώνει”.Υπό τα ουρλιαχτά των στρατιωτών, προχώρησε αργά στη σειρά του και καθώς έμπαινε στην είσοδο, διάβασε πεντακάθαρα: “Konzentrationslager Auschwitz-Birkenau”, “Στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπίρκεναου” Ο Ελιέζερ εάν κατάφερνε να επιζήσει, δεν θα ξεχνούσε ποτέ εκείνη την ημέρα. Ήταν η 20η Μαρτίου του 1943...
 
Σαν τεράστιο στόμα η είσοδος των τρένων

Φεβρουάριος 1943, λίγες ημέρες πριν. Θεσσαλονίκη- Καμάρα
Οι δύο αξιωματικοί του Γερμανικού στρατού απολάμβαναν τον απογευματινό τους περίπατο. Ο κόσμος έκανε στην άκρη. Στητοί, επιβλητικοί παρά το κοντό μπόι του ενός, στο διάβα τους όλοι έτρεμαν. Οι στρατιωτικές τους στολές ήταν ατσαλάκωτες και οι μαύρες καλογυαλισμένες μπότες τους χτυπούσαν σε κάθε βήμα στο πεζοδρόμιο. Γύρω τους, φρουροί σε ετοιμότητα με το δάχτυλο στη σκανδάλη, τρεις στρατιώτες της Βέρμαχτ, περπατούσαν και εκείνοι και κοίταζαν βλοσυρά όποιον πλησίαζε.
“Ντίτερ, ειλικρινά είμαι έξαλλος. Δεν μπορεί αυτός ο παπάς να παίζει με το Τρίτο Ράιχ. Αυτό δεν έχει γίνει πουθενά στην Ευρώπη. Έτσι μου έρχεται μαζί με τους Εβραίους να στείλω για ...διακοπές στην Πολωνία όλους τους κατοίκους της πόλης”, είπε ο πιο κοντός αξιωματικός με τα σκληρά γαλανά μάτια. Στο άκουσμα του ονόματος του και μόνο, έτρεμε ολόκληρη η Ευρώπη. Χωρίς στολή η εμφάνιση του δεν σου γέμιζε το μάτι, η δράση του όμως ήταν συνώνυμη της κόλασης για τους Εβραίους: Hauptsturmfuhrer SS -λοχαγός- Αλόις Μπρούνερ. Το δεξί χέρι του Άντολφ Άιχμαν. Εδώ και λίγο καιρό ήταν επικεφαλής του “Γραφείου Μετανάστευσης Εβραίων”. Ήρθε στη Θεσσαλονίκη, για να επισπεύσει την “Τελική Λύση”.
 
Ελάχιστοι κατάφεραν να αποδράσουν

Ο άλλος αξιωματικός ήταν ο Ντίτερ Βισλιτσένι. Και οι δύο τους κατευθύνονταν στο κτίριο του “Sonderkommado den Sicherheitspolizei fur Judenangelegenheiten Saloniki-Agais” , του “Ειδικού Τμήματος της Αστυνομίας - Ασφαλείας για τα εβραϊκά ζητήματα Θεσσαλονίκης-Αιγαίου”.
Ο Βισλιτσένι ξεδίπλωσε ένα επίσημο έγγραφο από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης που έφερε τη σφραγίδα και την υπογραφή του Μητροπολίτη Γεννάδιου: “Μα καλά τι νομίζει ότι οι αξιωματικοί του Ράιχ είναι βλάκες; Γράφει ότι οι περισσότεροι Εβραίοι της πόλης είναι εκχριστιανισμένοι και παραθέτει έγγραφα. Φυσικά αγαπητέ Αλόις, θα γνωρίζεις ότι όλα είναι πλαστά. Ο παπάς προσπαθεί να σώσει όσους μπορεί αλλά δεν θα του περάσει.” Οι δύο αξιωματικοί κοντοστάθηκαν: “Κοίταξε και αυτή εδώ την παράγραφο. Όποτε τη διαβάζω με κάνει να θέλω να μπω μέσα στη Μητρόπολη και να μην αφήσω τίποτε όρθιο. Κοίτα τι γράφει: Οι αδιάρρηκτοι δεσμοί μεταξύ Χριστιανών και Εβραίων... και λίγο πιο κάτω τους αποκαλεί όλους Έλληνες ανεξάρτητα από το θρήσκευμα τους. Ειλικρινά σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν έχω δει τόσο απροκάλυπτα να παίρνουν θέση υπέρ των μιασμάτων για να τους σώσουν. Απαράδεκτον. Άσε που οι πληροφορίες μου λένε ότι πολλοί Εβραίοι της πόλης είναι και κομμουνιστές.” Αυτό που είπε ο Ντίτερ, του φάνηκε αστείο. Το επανέλαβε και δάκρυσε από τα γέλια: “Εβραίος και κομμουνιστής”

Δελτίο πλαστής ταυτότητας Ελληνίδας Εβραίας από τα Γιάννενα-η οικογένεια της χάθηκε

Ο Αλόις Μπρούνερ έσκυψε ελαφρά το κεφάλι του. Τα πρόσωπο του πήρε μια σαδιστική έκφραση που ακόμη και ο Βισλιτσένι ανατρίχιασε. Δεν θα ήθελε με τίποτε και ποτέ, να πέσει στη δυσμένεια του. “ Εντάξει λοιπόν. Αφού το θέλει η εκκλησία τους να είναι εκχριστιανισμένοι όλοι αυτοί οι υπάνθρωποι, θα το δεχτούμε. Θα είναι χριστιανοί. Γράψε στην ημερήσια διαταγή ότι Θα συλληφθούν και θα αποσταλούν στο Άουσβιτς όλοι οι Εβραίοι της πόλης, από 5 χρονών και πάνω. Ακόμη και εκείνοι που έχουν εκχριστιανιστεί δύο γενιές πριν...”
Το δράμα
Στην πόλη της Θεσσαλονίκης αιώνες τώρα οι Εβραίοι άγγιζαν πολλές φορές, ακόμη και το 50% του πληθυσμού. Η πολυπληθής εβραϊκή κοινότητα της πόλης ήταν ακμάζουσα. Οι Έλληνες Εβραίοι κατείχαν σημαντικό μέρος της οικονομίας της πόλης. Ασχολιόταν κυρίως με το εμπόριο και τη μεταποίηση. Στη Θεσσαλονίκη εκδίδονταν και 3 Εβραϊκές εφημερίδες η Le Progress, η L’ Independant και η Messaggero. Το 1942 η κοινότητα ξεπερνούσε τους 50.000 ανθρώπους.
Με την έναρξη του Β παγκοσμίου πολέμου πήραν τα όπλα και πολέμησαν με ιδιαίτερο πάθος τον κατακτητή. Υπολογίζεται ότι 12.898 Έλληνες Εβραίοι πολέμησαν στον ελληνικό στρατό. Ένας από τους πλέον γνωστούς ήταν ο συνταγματάρχης Μορδεχάι Φριζής, ο οποίος πρώτος απώθησε επιτυχώς τους Ιταλούς, συνέτριψε τη μεραρχία “Τζούλια” αλλά αργότερα σκοτώθηκε από πυρά της ιταλικής αεροπορίας.

Γερμανοί και Έλληνες συνεργάτες τους εξεφτελίζουν Εβραίους στη Θεσσαλονίκη

Όταν η Θεσσαλονίκη έπεσε στους Γερμανούς ξεκίνησε ο εφιάλτης για τους Έλληνες Εβραίους. Στις 11 Ιουλίου του 1942, οι Γερμανοί τους συγκέντρωσαν όλους στην πλατεία Ελευθερίας και ξεκίνησαν την καταγραφή. Εκείνη την ημέρα πολλοί εκτελέστηκαν εν ψυχρώ και άλλοι υπήρξαν θύματα βασανισμού ή εξευτελισμού τόσο από Γερμανούς όσο και από ...Έλληνες συνεργάτες τους.
Μετά την βάναυση καταγραφή και την γκετοποίηση όλων των Εβραίων, η κοινότητα κινητοποιήθηκε. Γνώριζε ότι οι Γερμανοί θα έστελναν όλους του Έλληνες Εβραίους της πόλης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πλήρωσε το ποσόν των 2,5 δισεκατομμυρίων δραχμών για την ελευθερία της. Ο εφησυχασμός αυτός ήταν καταδικαστικός. Η κοινότητα με την ψευδαίσθηση της ασφάλειας, επέδειξε μια παθητική στάση, θεωρώντας ότι οι Γερμανοί δεν θα την αγγίξουν. Τελικά το μόνο που κατάφερε ήταν να καθυστερήσει η εκτόπιση ως τον Μάρτιο του 1943.
Εκείνο τον μήνα με εντολή των Μπρούνερ και Βισλιτσένι εστάλησαν στο Άουσβιτς στην Πολωνία 46.091 άνθρωποι. Συνολικά έγιναν 19 σιδηροδρομικές αποστολές από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς με τρένα που πολλές φορές οι συρμοί τους αποτελούνταν από 50 ή και περισσότερα βαγόνια. Στο κάθε ξύλινο βαγόνι ήταν γραμμένα με κιμωλία τα εξής νούμερα: 75, 90, 110. Ο αριθμός των ανθρώπων που μετέφερε...

Άουσβιτς κοιτώνες ανδρών

Η εκκλησία αλλά και το ΕΑΜ, φυγάδευσαν και έσωσαν πολλούς Έλληνες Εβραίους. Αρκετοί μάλιστα έγιναν ενεργά μέλη της Αντίστασης. Οι περισσότεροι Έλληνες έγραψαν στα υποδήματα τους την 4η παράγραφο της R-1483 γερμανικής διαταγής: “Οι μη Εβραίοι που κρύβουν Εβραίους, τους παρέχουν στέγη ή τους βοηθούν να διαφύγουν θα σταλούν σε στρατόπεδα εργασίας ή θα λάβουν μία πιο αυστηρή ποινή.”
 Από τους 46.091 Εβραίους της Θεσσαλονίκης που εστάλησαν στο Άουσβιτς επέστρεψαν στην πόλη οι 1950...

του Βενιζέλου Λεβεντογιάννη
από το Ον Αλέρτ

ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΝΑΖΙΣΤΩΝ

Ένα κομμάτι της Πρέβεζας, ήταν η εβραϊκή κοινότητα, η οποία είχε έντονη παρουσία στην πόλη της. Εν συντομία να αναφέρουμε, πως οι Εβραίοι της Πρέβεζας, συγκεντρώθηκαν στις 25 Μαρτίου 1944 από τους Γερμανούς και στάλθηκαν στο κολαστήριο του Άουσβιτς, από όπου ελάχιστοι επιβίωσαν.
Δείτε στα παρακάτω link λίστα με ονόματα Εβραίων της Πρέβεζας, καθώς και στοιχεία από τη συναγωγή «Kehila Kedosha Janina», που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπως επίσης και από το αρχείο του United States Holocaust Memorial Museum στην Ουάσιγκτον.
Στο τελευταίο link, μπορείτε να δείτε σπάνιο φωτογραφικό υλικό από οικογένειες Πρεβεζάνων Εβραίων, ενώ υπάρχουν και ιστορίες για Πρεβεζάνους που πρωταγωνίστησαν σε εξέγερση στα κρεματόρια.
ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Δέκα χρόνια από τη δολοφονία της Ρέιτσελ Κόρι

Ημερομηνία: 17/03/2013 19:55
Ρέιτσελ Κόρι, 1979 – 2003.

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την δολοφονία της Ρέιτσελ Κόρι από τον Ισραηλινό στρατό.

Η δολοφονία της έγινε μπροστά σε δεκάδες μάρτυρες, αλλά αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στις Ισραηλινές αρχές όχι μόνο να μην ζητήσουν ποτέ συγνώμη για τον θάνατό της, αλλά στην δίκη παρωδία που έγινε πρόσφατα, το Ισραηλινό δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο μοναδικός ένοχος ήταν το θύμα!

Η Ρ. Κόρι βρέθηκε στην Παλαιστίνη ως μέλος της οργάνωσης ISM που ιδρύθηκε το 2001 (από δύο Παλαιστίνιους, μία Ισραηλινή, μία Αμερικανό-παλαιστίνια χριστιανή, και έναν Αμερικανό Εβραϊκής καταγωγής) με σκοπό να προστατεύσουν τους Παλαιστινίους πολίτες από τις βιαιότητες του Ισραηλινού στρατού, με μη βίαια μέσα.

Η οργάνωση χρησιμοποιεί εθελοντές από όλο τον κόσμο ως ανθρώπινες ασπίδες, ελπίζοντας πως ο Ισραηλινός στρατός θα διστάσει να τους δολοφονήσει με την ίδια ευκολία που δολοφονεί Παλαιστίνιους.

Δυστυχώς ο Ισραηλινός στρατός γράφει την ανθρώπινη ζωή και το διεθνές δίκαιο στα παλιά του τα παπούτσια, έχει δολοφονήσει ήδη δυο ειρηνικούς ακτιβιστές του ISM, τραυματίζοντας σοβαρά πολλούς ακόμα.

Κατά τραγική ειρωνεία, δύο ακόμα μέλη του ISM έχουν δολοφονηθεί, όμως αυτή την φορά από Παλαιστινιακά χέρια, με πιο γνωστή περίπτωση την δολοφονία του Ιταλού ειρηνιστή και φιλοπαλαιστίνιου μπλόγκερ, Βιτόριο Αριγκόνι.

Η Ρέιτσελ Κόρι όταν δολοφονήθηκε ήταν 23 ετών...