Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μπάρκας-Τσακαλώτος παρενέβησαν στη Βουλή για τις ζημιές στην Πρέβεζα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σας παραθέτουμε την ερώτηση που κατέθεσε ο Κώστας Μπάρκας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όσον αφορά στις καταστροφές που δημιουργήθηκαν στην περιοχή της Πρέβεζας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν πρόσφατα και την αδράνεια της κυβέρνησης στην συνδρομή αποκατάστασης.


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

- Εσωτερικών
- Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Θέμα: Ζημιές από τις βροχοπτώσεις στον Δήμο Πρέβεζας

            Τα ακραία καιρικά φαινόμενα του προηγούμενου διαστήματος που έπληξαν την περιοχή του Δήμου Πρέβεζας προκάλεσαν πλήθος ζημιών σε βασικές υποδομές του Δήμου (καταστροφή δρόμων και άλλων υποδομών από τις κατολισθήσεις, ρωγμές σε κατοικίες, καταστροφή τοίχων αντιστήριξης κλπ), με αποτέλεσμα να υπάρχει  οξύτατο πρόβλημα για τους κατοίκους του Δήμου.

            Πιο συγκεκριμένα, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στο Μύτικα Πρέβεζας που εντοπίζονται κυρίως στο δρόμο που οδηγεί στην ακτή του Μονολιθίου αλλά και στο λιμανάκι του χωριού. Επίσης ορατός είναι ο κίνδυνος της καταστροφής σπιτιού που βρίσκεται στο Σκεπαστό στην Πρέβεζα αφού κομμάτι της γης, περίπου 15 μέτρων, βρέθηκε στο κενό με τον κίνδυνο υπάρχει και για τα άλλα σπίτια που βρίσκονται στο σημείο όπως και διάφορα δέντρα και ελιές , κολόνες της ΔΕΗ και του ΟΤΕ με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στα δίκτυα. Επίσης, δύο ακόμη κατοικίες, στα χωριά Άνω Κοτσανόπουλο και Κρυοπηγή κρίθηκαν ακατοίκητες. Σοβαρές ζημιές, λόγω καθιζήσεων, καταγράφονται και στα χωριά Σκιαδά, Βρυσούλα και Ρεματιά. Στο ύψος του Μιχαλιτσίου, υπάρχει επικίνδυνη καθίζηση του οδοστρώματος, η οποία εγκυμονεί κινδύνους για τα διερχόμενα οχήματα, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες. Τέλος, ο παραλιακός δρόμος Καστροσυκιάς-Ριζών (προς την παραλία Αρτολίθια), έχει «εξαφανιστεί», με αποτέλεσμα ζημιά που θα χρειαστεί εβδομάδες και ίσως και μήνες για να αποκατασταθεί.

            Ο Δήμος Πρέβεζας στις 30/01/2013, με το υπ. Αριθ. 2552 υπόμνημα του ενημέρωσε το Υπουργείο Εσωτερικών και με το υπ. Αριθ. 2553 υπόμνημα του  ενημέρωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης χωρίς να λάβει ακόμα απάντηση. Σύμφωνα με το υπόμνημα, το κόστος των εργασιών άμεσης προστασίας και αποκατάστασης ξεπερνά τις 500.000 Ευρώ με πιθανότητα αύξησης όσο οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου καταγράφουν και νέες περιπτώσεις καταστροφών.

Επειδή ο Δήμος Πρέβεζας αδυνατεί να ανταπεξέλθει οικονομικά στην αποκατάσταση των ζημιών αυτών, στο κόστος σύνταξης των γεωτεχνικών ερευνών και μελετών.
Επειδή κάθε μέρα που περνάει δυσχεραίνει την καθημερινότητα των κατοίκων του Δήμου Πρέβεζας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1)         Με ποιο χρονοδιάγραμμα και με ποια κονδύλια θα χρηματοδοτηθεί ο Δήμος Πρέβεζας για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση των καταστροφών;

Οι ερωτώντες βουλευτές:
Μπάρκας Κώστας
Τσακαλώτος Ευκλείδης

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ
Βουλευτής Ν. Πρέβεζας - ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ
-----------------------------
Σαπουτζάκη 3, 48100 Πρέβεζα, Τηλ: 2682061585
Βουλής 4, 10562 Αθήνα Τηλ: 2103706259, Φαξ: 2103706059
barkas@parliament.gr