Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Σταματήστε το έγκλημα στη Χαλκιδική, σταματήστε την διαπλοκή»



Άρωμα... Χαλκιδικής είχε το πρωί του Σαββάτου το πιο κεντρικό σημείο του ιστορικού κέντρου της Πρέβεζας, το Ρολόι, καθώς οργανώθηκε συγκέντρωση, στην οποία μέλη των Επιτροπών Αγώνα Χαλκιδικής, ενημέρωσαν πολίτες της Πρέβεζας για τον αγώνα τους και το «ΟΧΙ» που λένε στην εξόρυξη χρυσού.
Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής είχαν μάλιστα και το περιβόητο πανό των συγκεντρώσεών τους, με τις φωτογραφίες των Τσοχατζόπουλου, Παπακωνσταντίνου και Πάχτα να δεσπόζουν, όπως και το σύνθημα ««Σταματήστε το έγκλημα στη Χαλκιδική, σταματήστε την διαπλοκή».
Πιο δίπλα ένα άλλο πανό, που έγραφε: «Η σιωπή δεν είναι χρυSOS, η αλληλεγγύη μας θυσαυρός», το οποίο είχε υπογραφή: «Πρωτοβουλία στήριξης αγώνα κατοίκων Χαλκιδικής».
IMG 9798
Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν πολίτες της Πρέβεζας, εκπρόσωποι σωματείων και πολιτικών κομμάτων, καθώς και ο βουλευτής Πρέβεζας με το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Κώστας Μπάρκας.
Εκ μέρους της αντιπροσωπείας των κατοίκων, οι οποίοι μετά την Πρέβεζα, θα επισκεφθούν για ενημέρωση και άλλες πόλεις της Ηπείρου, ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους, ο κ. Γιώργος Ζουμπάς.
IMG 9807
Ο κ. Ζουμπάς ξεκαθάρισε πως: «Δεν πρόκειται να τους περάσει, είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε τον τόπο μας», ενώ τόνισε: «Αυτό που γίνεται στη Χαλκιδική, είναι η πρόβα τζενεράλε του ξεπουλήματος της χώρας μας και αν ο αγώνας μας καμφθεί, η δημόσια υπηρεσία, η ΔΕΗ, τα νερά, τα Νοσοκομεία, όλα τα... φιλέτα, θα τα ''φάνε'' ελέω Κρίσης».
Παράλληλα υποστήριξε πως ετοιμάζουν τεράστια επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Χαλκιδική, σε 32 ακόμη θέσεις, ενώ θα γίνουν χημικά εργοστάσια και εγκαταστάσεις. Επίσης στάθηκε στο γεγονός ότι στη μελέτη της επένδυσης, υπάρχει αναφορά μετατροπής της περιοχής από τουριστικό-αγροτική που είναι σήμερα, σε βιομηχανική.
«Μπορούν να φέρουν αποθέματα για επεξεργασία και από άλλες περιοχές των Βαλκανίων, ενώ τα τοξικά απόβλητα θα μείνουν στη Χαλκιδική», επισήμανε ο κ. Ζουμπάς, ο οποίος πρόσθεσε ότι επηρεάζεται η ισορροπία της φύσης, για μία επένδυση που δεν εξυπηρετεί το κοινό καλό των κατοίκων της Χαλκιδικής και του ελληνικού δημοσίου, αλλά τα συμφέροντα της εταιρίας.
Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν μελέτες για μολυσμένα κοπάδια, προϊόντα, ψάρια, ενώ στάθηκε και στα ψεύδη των ΜΜΕ, για την κατάσταση που επικρατεί: «Λένε για 10-15.000 εργαζομένους, αλλά η αλήθεια είναι πως είναι 1.300 θέσεις εργασίας στον 8ο χρόνο και όταν θα αναπτυχθεί πλήρως το σχέδιο. Υπάρχουν περίπου 350 εργαζόμενοι και με προγράμματα ΟΑΕΔ δημιούργησαν 600-700 άτομα ως... στρατό, για να τον επιδεικνύουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνοχή της τοπικής κοινωνίας».
Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την παρουσία των δυνάμεων καταστολής στην περιοχή τους και για τα τηλεφωνήματα από την ασφάλεια και τις προσαγωγές που υφίστανται στα αστυνομικά τμήματα, αφήνοντας τις οικογένειές τους.  
 Πηγη: atpreveza