Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Από την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας με τον καθηγητή Σταύρο Κωνσταντακόπουλο και θέμα το ταξικό σχολείο


Σε μια κατάμεστη αίθουσα ο σύντροφος καθηγητής του Παντείου, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ με ζωντανό αντιδογματικό λόγο καθήλωσε τους ακροατές του.
Σταχυολογούμε μερικά από αυτά που είπε: Αναφέρθηκε στην ιστορία της ιδεολογίας του νεοφιλελευθερισμού, ο οποίος ενδιαφέρεται μόνο για τα άτομα και όχι για την κοινωνία και στηρίζεται στο νεοδαρβινισμό εφαρμοσμένο στους ανθρώπους . Ο νεοφιλελευθερισμός είναι βαθειά αντιδραστική ιδεολογία που παντρεύτηκε και κρύφτηκε πίσω από τη Δημοκρατία για να αντιμετωπίσει τον επερχόμενο κομμουνισμό. Μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού πήρε διαζύγιο από τη Δημοκρατία και έμεινε ο σκληρός πυρήνας του, που είναι η αποθέωση του κέρδους και η ιδιωτικοποίηση των πάντων. Ακριβώς αυτή η ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού εφαρμόζεται στο νέο ταξικό σχολείο που σχεδιάζεται. Η γνώση που προωθεί δεν είναι η συνολική γνώση , αλλά η αποσπασματική και η κατάρτιση. Όταν η τεχνολογία προχωράει χρειάζεται νέα κατάρτιση, η οποία βεβαίως θα πληρώνεται από τον καταρτιζόμενο. Με τις συνεχείς εξετάσεις βγάζει τους πολλούς εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας και προωθεί τους λίγους, τους «άξιους», οι οποίοι όμως έχουν και την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν.
Δηλώσε απογοητευμένος από την αποτελεσματικότητα της συνδικαλιστικής δράσης των προοδευτικών παρατάξεων των καθηγητών και ότι την κατάσταση θα τη σώσει η ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος. Η οικονομική πίεση που ασκείται στους φοιτητές εμποδίζει αυτή την ανάπτυξη. Προέβλεψε ότι εάν δεν αλλάξουν τα πράγματα θα κλείσουν και περισσότερα Τ.Ε.Ι.
Η συζήτηση περιστράφηκε και σε θέματα της φασιστικής απειλής. Ανάφερε ότι η Χρυσή Αυγή και ο φασισμός ζει και τρέφεται μόνο από τη βία, χωρίς την οποία δε θα υπήρχε η οργάνωση της Χ.Α. Είπε ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ένα τμήμα της ελληνικής κοινωνίας ήταν έτοιμο να δεχτεί τα κηρύγματα του φασισμού. Τα σπέρματα του φασισμού υπήρχαν από τον εμφύλιο πόλεμο και από την «αποχουντοποίηση» που ποτέ δεν έγινε. Απλούστατα τα «σταγονίδια» κρύφτηκαν μέσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Η κοινωνία της κατανάλωσης , της επίδειξης, των «in» περιοδικών του Κωστόπουλου με τα πρότυπα που προωθούσε ήταν μια βαθειά συντηρητική κοινωνία. Πολλοί σήμερα νομίζουν ότι ζούμε ένα κακό όνειρο και τα πάντα θα γίνουν όπως πριν. Η κοινωνία όμως αυτή έχει τελειώσει και μπαίνουμε σε μια κρίση χωρίς τέλος. Σε ερώτηση για την αντιμετώπιση της Χ.Α. είπε ότι η αντιμετώπιση της Χ.Α. πρέπει να γίνει μέσα από την κινηματική δράση της κοινωνίας και όχι παίζοντας στο γήπεδό τους φτιάχνοντας αντιφασιστικούς στρατούς.