Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Η ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ


Με την ευκαιρία της σύσκεψης της «Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία στην Πρέβεζα» που θα γίνει την Κυριακή 12 Ιανουαρίου στις 6:30 μμ στο  Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας, καταθέτω μερικές σκέψεις

Μετά από την σκόπιμη αποδυνάμωση και ιδιωτικοποίηση όλο και περισσότερων τομέων του τοπικού νοσοκομείου  έρχεται η σειρά των δομών του ΕΟΠΥΥ ( πρώην ΙΚΑ )  Το  πρώην ΙΚΑ  εξυπηρετεί  σε δικό του κτήριο εντελώς δωρεάν, και χωρίς τηλεφωνικό  ραντεβού  με τις  γνωστές εταιρείες, το μεγαλύτερο μέρος των ασφαλισμένων. Ένα τμήμα αυτών εξυπηρετείται   και στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου,  αλλά  με το γνωστό 5 ευρώ ανά επίσκεψη.   Οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι προσφεύγουν στις υπηρεσίες των ιδιωτικών ιατρείων με σύμβαση,  η χωρίς σύμβαση με τους γνωστούς  περιορισμούς του αριθμού ασθενών που μετά τις 10 -15 μέρες εξαντλείται. Επίσης  στις δομές του ΕΟΠΠΥ λειτουργούν επιτροπές έγκρισης παροχών  συντάξεων κλπ.
          Αυτό το σύστημα υγείας του πρώην ΙΚΑ που παρόλες τις αδυναμίες του εξυπηρετούσε τους πολίτες της Πρέβεζας- και κυρίως αυτούς που δεν είχαν οικονομική δυνατότητα να πάνε στον ιδιωτικό τομέα- καταργεί σήμερα η κυβέρνηση.
          Η μνημονική υποχρέωση της κυβέρνηση για απολύσεις στο ευρύτερο δημόσιο τομέα  αλλά και η νεοφιλελεύθερη άποψη για λιγότερο κράτος επέβαλε την διάλυση των κρατικών δόμων του ΕΟΠΥΥ θέτοντας σε διαθεσιμότητα περίπου 8.000 γιατρούς  και νοσηλευτικό προσωπικό.
         Η πρόταση της κυβέρνηση είναι η εξής  Όσοι  απολυθούν θα διαλέξουν  ανάμεσα στην σύμβαση με τον ΕΟΠΠΥ  όπως οι  υπόλοιποι εξωτερικοί γιατροί, η θα ενταχθούν σε ένα σύστημα δήθεν πρωτοβάθμιας περίθαλψης με παρά πολλά προαπαιτούμενα   και ασάφειες
          Απ’ ότι διαρρέει  ο υπουργός υγείας  οι γιατροί  θα τεθούν σε διαθεσιμότητα για 1 μήνα  με τα 3/4 του μισθού τους  και αφού κλείσουν το ιατρείο τους  θα προσληφθούν προσωρινά  στην υγειονομική περιφέρεια ως προσωπικό ΠΕ  (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ) με μισθό περίπου 1000 ευρώ  . Μετά θα κριθούν , με  άγνωστα κριτήρια, και  όσοι κριθούν άξιοι θα εισέλθουν στο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο λεγόμενο Π.ΕΔ.Υ  άγνωστο με τι μισθό, άγνωστο με τι υποχρεώσεις, και θα είναι στη διάθεση της Υγειονομικής περιφέρειας να τους στείλει όπου θέλει.
Είναι τόσα τα προαπαιτούμενα που ουσιαστικά σπρώχνουν τους γιατρούς στο ιδιωτικό τους ιατρείο με σύμβαση. Ούτε  το 10% των γιατρών δεν θα μπουν στο σύστημα με τέτοιες προϋποθέσεις, οπότε  η πρωτοβάθμια περίθαλψη θα παραπεμφθεί στις καλένδες.
Ο υπουργός ισχυρίζεται ότι θα προσλάβει  νέους γιατρούς αλλά ποιος τον πιστεύει; αφού η Τρόικα απαγορεύει τους διορισμούς. Αυτό που πιθανώς να κάνει  είναι να συμπληρώσει με όσους γιατρούς θα έχει ανάγκη τον  ελεγκτικό μηχανισμό  για τον  περιορισμό των παροχών  των συντάξεων των επιδομάτων και  των άδειων.
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση  σε καμιά περίπτωση δεν έχει σκοπό να  δημιουργήσει ένα αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης  που  έτσι και αλλιώς είναι  πολύ ακριβό και  χρειάζεται χιλιάδες νέες προσλήψεις  για να λειτουργήσει σε 24η βάση. Μόνο έτσι θα ελαφρύνεται και θα υποστηρίζεται  το νοσοκομείο,  ώστε να επιτελέσει τον σκοπό του που είναι  η δευτεροβάθμια περίθαλψη.
 Την αντιμεταρρύθμιση αυτή θα την πληρώσουν  σε πρώτη φάση οι πολίτες βάζοντας το χέρι πιο βαθιά  στην τσέπη. αλλά και οι γιατροί. Αυτό που ακολουθεί  το βλέπουμε καθημερινά  στις διαφημίσεις των ιδιωτικών ασφαλειών υγείας που παραπλανούν τον κόσμο  με  τις δήθεν φτηνές παροχές, χωρίς να φανερώνουν τα ψιλά γράμματα της σύμβασης που προτείνουν.
Στις πρωτεύουσες των νομών θα ξεφυτρώσουν σαν μανιτάρια τα ιδιωτικά κέντρα υγείας με νέους γιατρούς σκλάβους των 600 ευρώ και πανάκριβες υπηρεσίες.
Όλα αυτά δεν είναι σενάρια  επιστημονικής φαντασίας , συμβαίνουν  σήμερα μπροστά στα μάτια μας.  Η λύση είναι η αντίδραση   όλης της κοινωνίας στα σχέδια τους, είναι  η πτώση της κυβέρνησης  και η αντικατάσταση της από μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με κορμό τον  ΣΥΡΙΖΑ


 Νίκος Λιβιεράτος
Ιατρός Καρδιολόγος