Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ «ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ» ΕΜΠΝΕΕΙ ΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

Dimosios7

Προεκλογικός ψυχολογικός πόλεμος κατά της πόλης και των υπεύθυνων φορέων;
Με τη φράση «ένα φάντασμα σκιάζει την Πρέβεζα… δημοσιογράφοι (όσοι!) και δακτυλογράφοι, εφημερίδες και ιστοσελίδες, κόμματα και αποκόμματα αγωνιούν μήπως η Πρέβεζα ξυπνήσει» αρχίσαμε τη χθεσινή μας (23/1) συνεδρίαση που έγινε με κάλεσμά μας, και όπου καταγγείλαμε τις προεκλογικές ψυχολογικές εχθροπραξίες που απρόκλητα στοχεύουν την παράταξή μας.  
Η συνεδρίαση (δεύτερη αυτή την περίοδο) επικεντρώθηκε σε προγραμματική μας εισήγηση για το μέλλον της Πρέβεζας (βλέπε παρακάτω) και τη στάση του «Δημόσιου Χώρου» στις επικείμενες εκλογές. Περιλάμβανε επίσης ανακοινώσεις σχετικές με τη προεκλογική μάχη, που άτυπα αλλά με εμπαθή σαφήνεια, έχει αρχίσει. Από τις ανακοινώσεις αυτές βγαίνει και το συμπέρασμα πως ένας απελπισμένος «προεκλογικός ψυχολογικός πόλεμος» έχει αρχίσει να στήνεται στην πόλη.
Στη συνεδρίαση κατατέθηκαν πολλές απόψεις που θα τις λέγαμε ρηξικέλευθες. Με αφετηρία το γεγονός, πως ο  «Δημόσιος Χώρος» έχει αναγνωρισμένη κοινωνική εμβέλεια και είναι φορέας του νέου, προτάθηκε με ειλικρίνεια να συγκροτηθεί το ψήφοδέλτιό του με ανοιχτή ψηφοφορία και «προκαταβολικό στήσιμο κάλπης», όπου  ελεύθερα οι δημότες, που επιθυμούν, θα επιλέξουν. Είναι πολύ καλή ιδέα που πρέπει να μην πάει στον «κάλαθο». Για το λόγο αυτό πρέπει να καθοριστούν τα προγραμματικά στοιχεία, ώστε οι ενεργοί δημότες να έχουν όσο γίνεται καλύτερη γνώση.
Επίσης, στη συνάντηση αναγνώσθηκε, σαν συν-εισήγηση από υποψηφίους δημοτικούς μας συμβούλους, πρόσφατο ψήφισμα-διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ, προς την πρεβεζάνικη κοινωνία και έγινε κριτική του. Ας υπενθυμίσουμε εδώ πως η διακήρυξη του «Δημόσιου Χώρου» με τίτλο «ΠΡΟΤΑΣΗ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ, ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ», μολονότι επηρέασε με πολλά στοιχεία το πιο πάνω ψήφισμα, επεκτάθηκε σε μερικά ειδικότερα θέματα αλλά και υιοθέτησε το σύνολο των πολιτικών θέσεων και του ύφους του.
Δεν μπορούμε δυστυχώς να μεταφέρουμε λεπτομέρειες όλων των προφορικών τοποθετήσεων που έγιναν στη συνάντηση και αρκούμαστε να δώσουμε περίγραμμα της εισήγησής μας, προσθέτοντας και στοιχεία που δεν μας δόθηκε χρόνος να τα αναπτύξουμε. Όλα προέρχονται από σύντομες μελέτες μας που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας.
  • Ο «δημόσιος χώρος» είναι θεμελιώδης κοινοκτημονική ιδέα ισοπολιτείας και ισονομίας. Στην Πρέβεζα κρατικές και δημοτικές αρχές ξεπούλησαν το δημόσιο χώρο στα μονοπώλια της αυτοκίνησης και της πετρελαϊκής ενέργειας και στους επιτήδειους ιδιώτες χρεώνοντας το Δήμο και εισπράττοντας φήφους, ενώ επίσης άφησαν αφύλαχτη την πόλη και τους άλλους οικισμούς στις αντικοινωνικές σταθμεύσεις και καταλήψεις επιφανειών.
  • Η μορφή του πρεβεζάνικου δημόσιου χώρου ασχημίζει με μνημεία μίσους στα οποία αντιπροτείνουμε μνημείο της λαϊκής αεράμυνας (βομβαρδισμών), μνημείο της εγκύου μάνας μας (όπως το αναπτύξαμε σε πολιτιστική βραδιά), μνημείο του αφικνούμενου Λόρδου Βύρωνα, μνημείο του εργάτη του λιμανιού, του Λευκαδίτη καλλιεργητή, της Συρρακιώτισσας Πρεβεζάνας.
  • Οι λαϊκές (μη κρατικές) κοινωνικές υπηρεσίες, όπως το Κοινωνικό Ιατρείο, που τόλμησε να ιδρύσει και να στεγάσει η παράταξή μας, να ενισχυθούν για να συνεχίσουν να προσφέρουν το θεραπευτικό έργο τους (αν αυτό χρειάζεται στο μέλλον) αναλαμβάνοντας υψηλή κοινωνικοϊατρική αποστολή μελέτης του προφίλ υγείας-νόσων του πληθυσμού μας (τροφή, αλκοόλ, κάπνισμα, νεανικές εγκυμοσύνες, μελάνωμα, ναρκωτικά, εκφυλιστικές νόσοι, διαστρωμάτωση νοσούντων και αποθνησκόντων).
  • Προτείνεται σε γενικευτική προοπτική το «σχολικό εστιατόριο» για όλα τα σχολεία του Δήμου και το «κοινωνικό εστιατόριο εργαζομένων» για όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν. Προτείνεται επίσης η ίδρυση κοινωνικού γραφείου παροχής νομικών συμβουλών και νομικής προστασίας για το οποίο θα περιμένουμε κατάλληλες εισηγήσεις από φίλους δικηγόρους.
  • Να ιδρυθούν «παρά το Δημάρχω» γραφεία ηλεκτρικής ενέργειας, βιομηχανικής ανάπτυξης, τουριστικής ανάπτυξης και προβολής, αγροτικής οικονομίας σε πλήρη απεξάρτηση από την Περιφέρεια Ηπείρου.
  • Να γίνει η Πρέβεζα από «τρύπα» σιδηροδρομικής σύνδεσης που είναι τώρα, «κέντρο» σιδηροδρομικής ανάπτυξης, κλείνοντας το φανερό κενό μεταξύ του βορείου σιδηροδρομικού κλάδου (Αλβανία, Νοτιοσλαβία, Ευρώπη) και του νοτίου-ανατολικού (Μεσολόγγι, Πελοπόννησος, Αθήνα). Γι΄ αυτό να προγραμματιστεί σχετικό ελληνο-ιταλο-αλβανικό συνέδριο στην Πρέβεζα, που θα στοχεύσει και την αξιοποίηση του υδρο-δυναμικού.
  • Να κατασκευαστεί σύστημα καθελκυστήρα πεζών και ποδηλάτων στη ζεύξη Πρέβεζα-Άκτιο.
  • Να αντιμετωπιστεί στρατηγικά, με επιστημονικές μελέτες γεωγραφικής περιφερειολογίας, η επέκταση των ορίων του Δήμου στο Άκτιο, αφού, η παρατεινόμενη «ηπειρωτοποίησή» μας με τη φυσική ένταξη μας στην Περιφέρεια Ηπείρου, έχει πολλαπλά καταγγελθεί, χωρίς διάψευση, σαν ευκαιρία αφαίμαξης των πρεβεζάνικων κονδυλίων και επιδοτήσεων, οδηγώντας τις κοινότητές μας σε εξαθλίωση.
  • Να μελετηθεί η επέκταση του λιμανιού και των λιμενικών δραστηριοτήτων στο Άκτιο, στο στόμιο της σήραγγας με προφανή χερσαία συγκοινωνιακά πλεονεκτήματα.
  • Να ιδρυθεί περι-αμβρακικό συντονιστικό όργανο αλιείας και περιβάλλοντος.
  • Να ενεργοποιηθούν οι θεσμοί «Επιτροπής Διαβούλευσης» και «Συμπαραστάτη του δημότη» και να θεσμοθετηθούν συνοικιακά και κοινοτικά όργανα (συνελεύσεις πόλης και υπαίθρου) για αμεσοδημοκρατική λαϊκή διαβούλευση.
  • Έσχατο: Να καταρτιστεί τομεολόγιο για καταλογογράφηση των θέσεων του κοιμητηρίου και των αξιόλογων μνημείων (νεκροταφείου)  και να αντιμετωπιστεί άμεσα η συμπλήρωση του ημιτελούς περιβόλου του.
Οι προτάσεις αυτές αποτελούν συμπλήρωμα και ανανέωση του πρώτου προγράμματός μας στο οποίο παραπέμπουμε τον αναγνώστη.