Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014

Κώστας Μπάρκας:Προβλήματα φύλαξης και λειτουργίας Αρχαιολογικών χώρων και Μουσείου της Αρχαίας Νικόπολης

Αθήνα, 26/2/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας κατέθεσε στις 26 Φεβρουαρίου 2014 Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα: «Προβλήματα φύλαξης και λειτουργίας Αρχαιολογικών χώρων και Μουσείου Νικόπολης Π.Ε. Πρέβεζας, αρμοδιότητας ΛΓ΄ ΕΠΚΑ»
            Η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με αρμοδιότητα στους δύο Νομούς Πρέβεζας-Άρτας, αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα φύλαξης και λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης και των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων Νικόπολης, Κασσώπης και Νεκρομαντείου, στους οποίους υλοποιούνται από την Εφορεία εκτεταμένα έργα ανάδειξης. Επισημαίνεται ότι παρά τις συνεχείς ενέργειες της Εφορείας δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πρόσληψη σε φυλακτικό προσωπικό (μόνιμο ή εποχιακό) για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της.
            Η κατάσταση στους αρχαιολογικούς χώρους αρμοδιότητας της ΛΓ΄ΕΠΚΑ έχει διαμορφωθεί ως εξής: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης υπολειτουργεί καθώς αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας και φύλαξης καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Ο Αρχαιολογικός χώρος Νικόπολης φυλάσσεται από ένα μόνο μόνιμο φύλακα της, ενώ σημαντικά μνημεία του χώρου όπως το Μνημείο του Αυγούστου, η Έπαυλη του Μάνιου Αντωνίνου και το Ωδείο, στα οποία έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται έργα ανάδειξης, παραμένουν κλειστά για τους επισκέπτες. Ο Αρχαιολογικός χώρος Κασσώπης φυλάσσεται από έναν μόνο μη μόνιμο φύλακα για τον οποίο μάλιστα εκκρεμεί απόφαση για το αν θα παραμείνει στην Υπηρεσία. Ο Αρχαιολογικός Χώρος Νεκρομαντείου, με τρεις μόνιμους ημερήσιους φύλακες, είναι ανοικτός για το κοινό όλες τις ημέρες της εβδομάδος αλλά ο αριθμός του προσωπικού δεν επαρκεί για διευρυμένο θερινό ωράριο, όπως απαιτεί η αυξημένη τουριστική κίνηση από την άνοιξη έως το τέλος του καλοκαιριού στο χώρο στον οποίο σύντομα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για τη συνολική του ανάδειξη.
            Η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που είναι η αρμόδια για τους νομούς Πρέβεζας και Άρτας έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση που βασίζεται στις ανάγκες που έχουν οι εν λόγω Αρχαιολογικοί Χώροι, με την οποία συντάσσεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η πρόσληψη φυλακτικού προσωπικού για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών είναι επιβεβλημένη προκειμένου να καταστεί ασφαλής και εύρυθμη η λειτουργία τους.
            Ο κ. Υπουργός ερωτάται σε ποιές άμεσες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να προσληφθούν οι φύλακες όπως ζητάει και η αρμόδια εφορεία προκειμένου καλυφθούν οι θέσεις και να φυλάσσονται όπως πρέπει οι εν λόγω αρχαιολογικοί χώροι ;


ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ
Βουλευτής Ν. Πρέβεζας - ΣΥΡΙΖΑ
-----------------------------
Σαπουτζάκη 3, 48100 Πρέβεζα, Τηλ: 2682061585
Βουλής 4, 10562 Αθήνα Τηλ: 2103706259, Φαξ: 2103706059

barkas@parliament.gr