Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Ο Κώστας Μπάρκας συνυπέγραψε ερώτηση για την αυτοκτονία εργαζομένου και την εργοδοτική αυθαιρεσία στην Praktiker Hellas ΑΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα , 27/02/2014

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, συνυπέγραψε ερώτηση όσον αφορά στην πρόσφατη αυτοκτονία εργαζομένου και στην εντεινόμενη εργοδοτική αυθαιρεσία στην εταιρεία Praktiker Hellas ΑΕ.

Η  εταιρεία  έχει προχωρήσει σε απολύσεις 350 εργαζομένων την τελευταία τριετία, πολλές από τις οποίες κρίθηκαν παράνομες και καταχρηστικές από τα δικαστήρια, ενώ τον τελευταίο χρόνο προσπαθεί να μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων πιέζοντας για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης με μειωμένες αποδοχές.

Η εργοδοτική αυθαιρεσία, που υποκινείται από τις μνημονιακές, ακραία νεοφιλελεύθερες αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης, καθώς και από την ανοχή της στην καταπάτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, εντείνεται καθημερινά φέρνοντας σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους. Παράλληλα, η ουσιαστική απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών από τους χώρους εργασίας, ως φυσική συνέπεια της υποστελέχωσής τους  και της  έλλειψης πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης για την προστασία την εργαζομένων,  σε συνδυασμό με τα πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας οδηγεί στην εξάπλωση των  φαινομένων εργασιακής ζούγκλας .

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αυτοκτονία εργαζομένου σε κατάστημα της πολυεθνικής αλυσίδας PRAKTIKER ο οποίος, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων, δεν άντεξε τις πιέσεις της εταιρείας και αφού αναγκάστηκε σε παραίτηση, έδωσε τέλος στη ζωή του βρισκόμενος σε απόγνωση από το φάσμα της ανεργίας, των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων και της απαξίωσης από την διοίκηση της εταιρείας.



ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ
Βουλευτής Ν. Πρέβεζας - ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ
-----------------------------
Σαπουτζάκη 3, 48100 Πρέβεζα, Τηλ: 2682061585
Βουλής 4, 10562 Αθήνα Τηλ: 2103706259, Φαξ: 2103706059

barkas@parliament.gr