Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Με τους «ανεξάρτητους» ή με την αριστερά;



Του Βαγγέλη Καινούργιου

Οι εκλογές για το Δήμο της Πρέβεζας πλησιάζουν και φτάνει πια η ώρα για να αποφασίσουν οι δημότες. Ήδη κατατέθηκαν τα ψηφοδέλτια και ανακοινώθηκαν οι προγραμματικές θέσεις κάποιων συνδυασμών ενώ για τους υπόλοιπους είναι εμφανής η έλλειψη προγραμματικού λόγου ή έστω η αδυναμία να προβάλλουν τις θέσεις τους.
Κάπως έτσι τελείωσε η περίοδος του προεκλογικού αγώνα, που προηγήθηκε και -όπως είναι ήδη γνωστό- χαρακτηρίστηκε από «μεταγραφές» αδιανόητες πριν από μερικά χρόνια και από εξίσου αδιανόητες συμμαχίες ετερόκλητων προθύμων.
Ας είναι καλά το ωραίο πλυντήριο που στήθηκε επί τούτω και μπήκαν όλοι μέσα για να παραδοθούν ανεξάρτητοι και αντιμνημονιακοί στην τοπική μας κοινωνία, διότι ως γνωστόν η τοπική αυτοδιοίκηση, όπως και η δημοκρατία, δεν έχει αδιέξοδα, αλλά κι όταν βρίσκει, έχει πάντα τους τρόπους και τους κατάλληλους ανθρώπους για να τα ξεπερνάει, αρκεί φυσικά να είναι έτοιμοι για όλα…
Γι’ αυτό άλλωστε και επιδίδονται ήδη σ’ έναν αγώνα ζωής και θανάτου, όπου όλα επιτρέπονται, μιας και το κυριότερο κριτήριο συγκρότησης των πρωτοφανέρωτων συμμαχιών τους υπήρξε η πολιτική τους επιβίωση ως τοπικών αντιπροσώπων του κυβερνητικού συστήματος και φυσικά η προοπτική συμμετοχής τους εκ νέου στην εξουσία.
Κι αν μπορεί κανείς να καταλάβει την επιμονή τους να αυτοπαρουσιάζονται ως ανεξάρτητοι, μιας και το κομματικό χρίσμα κυριολεκτικά θα τους έκαιγε με δεδομένη την «αγάπη» του κόσμου για τα κόμματα του μνημονίου, είναι αδύνατο να ξεχάσουμε ότι υπήρξαν υπέρμαχοι του Καλλικράτη, ότι ανέχθηκαν την οικονομική ασφυξία, που επιβλήθηκε μέσω αυτού στην Αυτοδιοίκηση, ότι αποδέχτηκαν και εφάρμοσαν τις μνημονιακές πολιτικές και ότι άφησαν εργαζόμενους στο έλεος της διαθεσιμότητας και των απολύσεων. Χωρίς φυσικά να ξεχνάμε το πώς έχουν περιέλθει στην σημερινή οικτρή τους κατάσταση οι περιοχές του Ζαλόγγου, του Λούρου και της Πρέβεζας.
Από την άλλη πλευρά βρίσκεται η αριστερά και το ψηφοδέλτιο της Δημοτικής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Δήμου Πρέβεζας με επικεφαλής το Δημήτρη Βασιλείου, το οποίο σε εποχές, που είναι της μόδας το ανεξάρτητον και το ακομμάτιστον (sic), εμφανίζεται με ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση και άποψη για την τοπική αυτοδιοίκηση και τον Καλλικράτη.
Όσο κι αν θέλουν να μας παρουσιάσουν τις δημοτικές εκλογές ως μια άχρωμη μάχη μεταξύ «ανεξαρτήτων», οι εκλογές αυτές είναι πολιτικές και πραγματοποιούνται στην εποχή των μνημονίων, της ανθρωπιστικής κρίσης και της κοινωνικής ισοπέδωσης της πατρίδας μας.
Επειδή, λοιπόν, η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ξεκομμένη από την πολιτική και την κοινωνία, το ψηφοδέλτιο της Δημοτικής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Δήμου Πρέβεζας αποτελείται από δεκάδες υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους με ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις, κοινωνική διαδρομή και πλούσιο παρελθόν ακτιβισμού και εθελοντικής προσφοράς υπέρ των συμπολιτών μας, ξεκινώντας από τους αγώνες ενάντια στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις και τους αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος και της Κυανής Ακτής, ως το πρωτοπόρο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας, τις επιτροπές ενάντια στα χαράτσια και τους αγώνες των αγροτών μας για τη σωτηρία της ΔΩΔΩΝΗΣ.
Επειδή όμως η διάθεση για προσφορά είναι απαραίτητη αλλά όχι και επαρκής συνθήκη για την επιβίωση του Δήμου μας χωρίς την ύπαρξη πολιτικού σχεδίου, η Δημοτική Ριζοσπαστική Συνεργασία Δήμου Πρέβεζας επεξεργάστηκε και παρουσίασε ήδη ένα πλήρες αυτοδιοικητικό - πολιτικό πρόγραμμα στο οποίο εκτίθενται με σαφήνεια οι ολοκληρωμένες προτάσεις της για το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν το Δήμο μας. Ένα πρόγραμμα που φτιάχτηκε με κόπο, μεράκι και δίψα για μια αλλαγή πορείας που θα βγάλει το Δήμο της Πρέβεζας από το αδιέξοδο, στο οποίο τον έχουν οδηγήσει οι λανθασμένες πολιτικές του παρελθόντος.
Κι επειδή είναι ένα πρόγραμμα που φτιάχτηκε όχι από επαγγελματίες της πολιτικής αλλά από κανονικούς ανθρώπους, όπως συνηθίζει να λέει ο υποψήφιος Δήμαρχος Δημήτρης Βασιλείου, αξίξει να στηριχθεί εκλογικά από τους πολίτες του Δήμου μας, διότι συνήθως πίσω από τους «επαΐοντες» με τις γραβάτες και τα αστραφτερά χαμόγελα, που θυμίζουν διαφήμιση οδοντόκρεμας, καραδοκούν τρομεροί κοπτήρες έτοιμοι να αλέσουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Κι αυτό το έχουμε πια μάθει όλοι μας, με το χειρότερο τρόπο, σ’ αυτά τα σκοτεινά χρόνια των μνημονίων και της καταστροφής της πατρίδας μας!
Καινούργιος Βαγγέλης
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
Δημοτικής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Δήμου Πρέβεζας