Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Σκέψεις για τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου


Της Καλλιόπης Μιχελάκου

Οι δημοτικές εκλογές πέρα  από κάποια τοπικά χαρακτηριστικά, τις διαπροσωπικές και κυρίως τις πελατειακές σχέσεις και χωρίς να υποτιμούμε την προσωπική αξία προσώπων, που μπορεί να επηρεάζουν την ψήφο κάποιων δημοτών, ιδιαίτερα την πρώτη Κυριακή,  δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι  στην παρούσα συγκυρία αποτελούν μια  κορυφαία πολιτική μάχη, η οποία εντάσσεται αντικειμενικά σε ένα κεντρικό πολιτικό στόχο, αυτό της ανατροπής της μνημονιακής πολιτικής και της κυβέρνησης και την υλοποίηση ενός σχεδίου κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας από μία κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, από μία κυβέρνηση της Αριστεράς. Και σε όλη αυτή τη διαδικασία, η Αυτοδιοίκηση  αποτελεί ίσως τον πιο πολύτιμο πυλώνα αντίστασης και αλληλεγγύης, αλλά και κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης όπως και  δημοκρατίας.

Οι μέχρι τώρα διοικήσεις των δήμων, αυτά τα χρόνια των καταστροφικών πολιτικών της λιτότητας και του Καλλικράτη, με μεγάλες μειώσεις των κεντρικών πόρων και αύξηση των αρμοδιοτήτων τους, δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να συναινούν στην διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών τους, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τις απολύσεις των υπαλλήλων τους, στην ιδιωτικοποίηση αγαθών και υποδομών τους, στην διαχείριση της μιζέριας στο όνομα ότι, «δεν μας δίνουν πόρους κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε». Όλα αυτά βέβαια πολλές φορές με εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, με αδιαφανείς διαδικασίες, με διαπλοκή και διαφθορά.

 Σε αυτό το πλαίσιο οι ριζοσπαστικές δημοτικές κινήσεις δεν διεκδικούν απλά το να είναι μία από τα ίδια σε μια απλή  διαχειριστική λογική μιας πραγματικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας για τους δήμους.
Η διαχείριση, χωρίς να θέλω να την υποτιμήσω είναι το αυτονόητο: η καθαριότητα, η αισθητική της πόλης, είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνει ένας δήμος -όπου και σε αυτό δυστυχώς οι προηγούμενες δημοτικές αρχές φρόντισαν να μας παραδώσουν πόλεις και κοινότητες στα γεωγραφικά όρια του δήμου μας, με λεηλατημένη κάθε γωνιά τους και βάναυση κακοποίηση κάθε έννοιας του δημόσιου χώρου τους.

Οι ριζοσπαστικές δημοτικές κινήσεις φιλοδοξούν να φέρουν το διαφορετικό στην λειτουργία των δήμων, μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες ενεργοποίησης και συμμετοχής των δημοτών στις αποφάσεις, διαφάνειας και κοινωνικού ελέγχου, έξω από λογικές ρουσφετιών και πελατειακών σχέσεων. Μακριά από λογικές της ανάθεσης σε ένα δήμαρχο ή στην καλύτερη περίπτωση σε ένα δημοτικό συμβούλιο, να μας λύσει τα προβλήματά μας, θέλουμε τη συμμετοχή όλων σε συγκρούσεις που θα χρειαστεί να κάνει ένα δημοτικό συμβούλιο με τα συμφέροντα που λυμαίνονται το δημόσιο χώρο του δήμου, με τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αγαθών, θέλουμε την συμμετοχή όλων μέσα από ανοιχτές συνελεύσεις στις γειτονιές της πόλης και στις κοινότητες του δήμου, για την ιεράρχηση των προβλημάτων που απασχολούν τους δημότες και την εξεύρεση λύσεων μέσα από ουσιαστική διαβούλευση.
Φιλοδοξούν να προτάξουν την αλληλεγγύη, σαν στάση και φιλοσοφία ζωής, απέναντι στον κοινωνικό αυτοματισμό, να ενεργοποιήσουν τους ανθρώπινους πόρους και να απελευθερώσουν την δημιουργικότητα και τον καλύτερο εαυτό μας, έτσι ώστε μέσα από συλλογικότητες αυτοοργάνωσης & δομές κοινωνικής αλληλεγγύης να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση, έτσι που να μην μείνει κανένα παιδί νηστικό, κανένας ασθενής χωρίς φάρμακο, κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα.
Μέσα από την δημιουργία ενός δικτύου δήμων σε όλη τη χώρα θα μπορούσαν να  συντονίσουν τις δυνάμεις τους, έτσι ώστε από τη μια να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης και από την άλλη να δημιουργήσουν ένα νέο εναλλακτικό μοντέλο συμμετοχής, λειτουργίας και οργάνωσης των κοινωνιών, που θα αποκαθιστά και θα εμβαθύνει τους θεσμούς μιας πραγματικής αυτοδιοίκησης. Ένα μοντέλο που με μια κυβέρνηση της αριστεράς και ένα διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο, με θεσμούς κοινωνικής οικονομίας θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη, την δημιουργία θέσεων εργασίας με γνώμονα τις ανάγκες των δημοτών και το σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος.
Έτσι το διακύβευμα αυτών των δημοτικών εκλογών είναι μεγάλο και αφορά την ίδια τη ζωή μας μέσα σε ένα δήμο που σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον του. Δεν πάει άλλο!!!
Η Δημοτική Ριζοσπαστική Συνεργασία, με υποψήφιο δήμαρχο τον Δημήτρη Βασιλείου δεν αποδέχεται ότι ο μόνος ρόλος του δήμου είναι να αποτελεί εργαλείο της κρατικής πολιτικής, δεν αντιμετωπίζει τις δημοτικές εκλογές σαν έναν καταναγκασμό επανάληψης για όσους αντιστέκονται στη μνημονιακή πολιτική, καταδικασμένοι μια ζωή στην αντιπολίτευση.
 Θέλει και μπορεί να κάνει πράξη ένα εναλλακτικό σχέδιο για την αυτοδιοίκηση, με τη συμμετοχή των δημοτών, που θα εκφράζει τη βούλησή τους.  Γι’ αυτό και η ψήφος σε τέτοιες δημοτικές κινήσεις, είναι ψήφος που αθροίζεται με αντίστοιχες ψήφους σε όλη την Ελλάδα, ανάλογων δημοτικών ριζοσπαστικών κινήσεων, που συμμετέχει και στηρίζει η δική μας αριστερά, για τη δημιουργία ενός δυναμικού, ριζοσπαστικού και πλειοψηφικού πολιτικού ρεύματος ανατροπής. Ένα ρεύμα που όχι μόνο το έχουμε ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ, αλλά είναι και εφικτό να το δούμε να παίρνει σάρκα και οστά. Αυτό είναι που διακυβεύεται στις δημοτικές εκλογές!
                                                                                            Καλλιόπη Μιχελάκου
                                                                                 Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος