Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Κώστας Μπάρκας: "Ο χειμώνας του νεοφιλελευθερισμού θα φύγει και η Άνοιξη της Αριστεράς θ' ανθίσει"



  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πρέβεζας, Κώστα Μπάρκα, στην Εφημερίδα «Έρευνα».



1. Ερώτηση:    Λέτε πως «εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από ανεξάρτητους βουλευτές και βουλευτές άλλων κομμάτων πλην ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι αποστασία». Πώς αφαιρείται το δικαίωμα από έναν βουλευτή να πράξει κατά συνείδηση; Πόσο δημοκρατικό και «αριστερό» είναι αυτό;

Απάντηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα και ως εκ τούτου δεν απαγορεύει σε κανέναν να πράξει κατά συνείδηση. Μακριά από εμάς τέτοιου είδους πρακτικές. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω, όμως, ότι όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης έχουμε αποφασίσει συλλογικά ότι η παρούσα Βουλή δεν έχει νομιμοποίηση για να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει δυσαρμονία ανάμεσα στη λαϊκή βούληση και στη σύνθεση της σημερινής Βουλής.  Επομένως, η προσπάθεια της κυβέρνησης Σαμαρά για ανάδειξη  νέου Προέδρου θα πέσει στο κενό. Παράλληλα, τα σενάρια που διακινούνται και οι προσπάθειες που καταβάλλονται τους τελευταίους μήνες από ορισμένους κύκλους, όπου θεωρούν «βέβαιη» την υπερψήφιση Π.τ.Δ, ανεξαρτήτως προσώπου, είναι αυτά που θίγουν τη συνείδηση των βουλευτών και  συνιστούν αντιδημοκρατικές πρακτικές.
Επιπρόσθετα, θα ήθελα να επισημάνω ότι η συντηρητική παράταξη διαθέτει πλούσιο βιογραφικό σχετικά με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, υποσχέσεις και εκβιασμούς. Εύλογα λοιπόν, κάποιοι, ακόμη και σήμερα ενοχλούνται όταν «ζωντανεύουν» οι αναμνήσεις από το παρελθόν.


2.Ερώτηση:     Τι προκάλεσε την επίσπευση της εκλογής του Π.τ.Δ.;

Απάντηση: Το πραγματικό και αξεπέραστο αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής. Μια τυχοδιωκτική τακτική όπου σταδιακά στέρεψε από ψέματα και πλέον έχει προκαλέσει πρωτοφανή λαϊκή δυσαρέσκεια και αποστροφή. Παράλληλα, στο Eurogroup της Δευτέρας 8/12,  η μνημονιακή συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου είχε την ψευδαίσθηση ότι θα δίνονταν πολιτική λύση στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων, ενώ νωρίτερα είχε διαψευστεί αρκετές φορές το «αφήγημά» τους για έξοδο από το Μνημόνιο και επιστροφή στο δρόμο της ανάπτυξης. Αυτό που αντιμετώπισαν στις Βρυξέλλες, δηλαδή την αδιαφορία των Ευρωπαίων για το πολιτικό μέλλον της  μνημονιακής συγκυβέρνησης, θα το χαρακτήριζα πολιτικό «άδειασμα», καθώς η τακτική «του καλού μαθητή» όχι μόνο δεν απέδωσε, αλλά τους γύρισε  μπούμερανγκ. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι αμέσως μετά τη λήξη του Eurogroup, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωσε την έναρξη των ψηφοφοριών για την  Προεδρική εκλογή. Σύρθηκαν σ’ αυτή τη διαδικασία, χωρίς να το θέλουν.


3.Ερώτηση:   Η διατήρηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για ΝΔ – ΠΑΣΟΚ γίνεται με τη συναίνεση μιας κοινωνίας που υπομένει αλλά δεν αντιδρά, ακούγοντας τα κατά καιρούς δικά σας κελεύσματα να βγει στο δρόμο για παράδειγμα και ενδεχομένως λένε κάποιοι, πως θα μπορούσε να ανατραπεί ο Σαμαράς αν υπήρχε παραίτηση ενός ολόκληρου κόμματος. Μήπως ως ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλετε να αναλάβετε την καυτή πατάτα της διακυβέρνησης της χώρας σε αυτό το σημείο;

Απάντηση: Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί η κριτική που ασκείται στον ΣΥΡΙΖΑ. Είτε ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την «με κάθε μέσο» ανάδειξή του ως κυβέρνηση, μια προσφιλής κυβερνητική κατηγορία, είτε «περιμένει την σωστή στιγμή», αδιαφορώντας για την πραγματικότητα και τις ανάγκες της κοινωνίας.  Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πανέτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, καθώς διαθέτει ρεαλιστικό και κοστολογημένο σχέδιο για να ξεπεράσουμε τη κρίση.
Σχετικά με τη συναίνεση της κοινωνίας στην κυβέρνηση, που αναφέρατε στην ερώτησή σας ότι υπάρχει, θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Οι συμπολίτες μας τα τελευταία χρόνια έχουν εκφράσει τη  διαφωνία τους  για την εφαρμοζόμενη πολιτική, με δημοκρατικό τρόπο, αμέτρητες φορές στις πλατείες και τους δρόμους. Στις Σκουριές της Χαλκιδικής, στην Αθήνα και σε όλη την επαρχία, με κάθε ευκαιρία. Κυρίως όμως, με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές, όπου ανέτρεψαν τους πολιτικούς συσχετισμούς, αναδεικνύοντας, για πρώτη φορά και με μεγάλη διαφορά, την Αριστερά πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας, σφραγίζοντας τις πολιτικές εξελίξεις. Με αυτή την έννοια, η ανατροπή της μνημονιακής κυβέρνησης συνιστά πλέον λαϊκή απαίτηση. Αυτό μένει να επιβεβαιωθεί στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.


4. Ερώτηση:  Η ανθρωπιστική κρίση είναι το ένα μέρος της πρότασης της ΔΕΘ. Ποιες θα είναι οι άλλες μεγάλες πολιτικές παρεμβάσεις στις πρώτες 100 μέρες μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

Απάντηση: Η ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων από το ΣΥΡΙΖΑ, θα σηματοδοτήσει μια νέα πολιτική πραγματικότητα και νέους συσχετισμούς κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό θα υλοποιήσουμε τη στρατηγική μας, η οποία περιλαμβάνει την ακύρωση των μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών νόμων που το διέπουν, τη διαπραγμάτευση του χρέους και την αποπληρωμή του με εφαρμογή ρήτρας ανάπτυξης.
 Στο σημείο αυτό, θα μου επιτρέψετε να διευκρινίσω ότι  η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ  αποτελεί ένα  διαφορετικό πλαίσιο σε σχέση με το δόγμα λιτότητας που εφαρμόζεται σήμερα, το οποίο έχει διαλύσει το κοινωνικό κράτος πρόνοιας, έχει λεηλατήσει το δημόσιο πλούτο και έχει οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ρεαλιστικό και κοστολογημένο Πρόγραμμα, τους βασικούς άξονες του οποίου ανέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη Δ.Ε.Θ. το Σεπτέμβρη. Πρόκειται για ένα σχέδιο ελπίδας, προοπτικής και δικαιοσύνης για την έξοδο από τη κρίση που βιώνουμε καθημερινά. Ειδικότερα, οι 4 άξονες του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης αφορούν: α. την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, β. την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη φορολογική δικαιοσύνη, γ. την ανάκτηση της εργασίας, δ. το δημοκρατικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος.
Για το ΣΥΡΙΖΑ η εργασία βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας. Για εμάς οι εργαζόμενοι, που παράγουν τον πλούτο, θα φέρουν την ανάπτυξη και όχι οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες. Ως εκ τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται άμεσα να επαναφέρει το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων που κατήργησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Δεσμευόμαστε για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της μετενέργειας και της διαιτησίας, καθώς και την αποκατάσταση του βασικού κατώτατου μισθού. Ταυτόχρονα, θα καταργήσουμε τις μνημονιακές ρυθμίσεις που επιτρέπουν τις μαζικές απολύσεις και την ενοικίαση εργαζομένων.
Για την πραγματική οικονομία, θα βάλουμε τα θεμέλια για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ταυτόχρονα, θα εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, για την άρση της φορολογικής καταστολής και την ενίσχυση της ρευστότητας.
Για να μετασχηματίσουμε το πολιτικό μας σύστημα με δημοκρατικό και θεσμικό τρόπο, σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τους θεσμούς της αντιπροσωπευτικής μας δημοκρατίας , να ρυθμίσουμε το άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να βάλουμε τις βάσεις για την επανασύσταση της Ε.Ρ.Τ. από μηδενική βάση.
  

5. Ερώτηση:          Ο Νοέμβριος αργεί – εκλογές στην Ισπανία, πιθανή νίκη των Podemos. Ένας αριστερός «κούκος» σε μια Μερκελική Ευρώπη μπορεί να φέρει την άνοιξη και πώς;

Απάντηση:  Τα τελευταία χρόνια, το δόγμα της λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχει επιβάλλει το Βερολίνο στην  Ευρώπη, έχει καταστροφικές συνέπειες για την πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών και ιδιαιτέρως για εμάς που είμαστε στο Νότο. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της Μέρκελ αντιμετωπίζει τους μεσογειακούς λαούς της Ευρώπης με εκδικητικό τρόπο και οδηγεί την Ευρωζώνη σε επικίνδυνα μονοπάτια. Διαπιστώνουμε ότι η ανεργία, η φτώχεια, ο ρατσισμός και ο κοινωνικός αποκλεισμός έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Παράλληλα, το κοινωνικό κράτος πρόνοιας έχει απορρυθμιστεί  από το συντηρητικό κατεστημένο της Ευρώπης προς όφελος ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων.
Στον αντίποδα, η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των συμμάχων του ( Podemos στην Ισπανία, Sinn Fein στην Ιρλανδία, Die Linke στη Γερμανία και άλλων που «χτίζονται» με ταχύτατο τρόπο) έγκειται στο να βγάλουμε την Ευρώπη από το σκοτάδι του νεοφιλελευθερισμού. Απέναντι σε μια Ευρώπη που έχουν μετατρέψει σε δημοσιονομικό «Νταχάου» και στην οποία επικρατεί φόβος και ανασφάλεια, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη, όπου θα κυριαρχούν η αλληλεγγύη και η ελπίδα.  Ειδικότερα, από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, όπου η Ευρωπαϊκή Αριστερά βγήκε στο προσκήνιο, οι πολιτικές εξελίξεις επιταχύνονται και οι πολιτικοί συσχετισμοί αλλάζουν γρήγορα.  Σίγουρα δε θα είναι εύκολη υπόθεση και σαφώς θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες. Όμως, η οργανωτική μας δουλειά και το σαφές ιδεολογικό στίγμα που εκπέμπουμε καθημερινά κερδίζουν έδαφος. Έτσι, ο χειμώνας του νεοφιλελευθερισμού θα φύγει και η άνοιξη της Αριστεράς θ’ «ανθίσει». Αυτό που ζούμε δεν είναι ανίκητο, ούτε αιώνιο.


6. Ερώτηση:  O διχασμός του ΣΥΡΙΖΑ σε «ρεαλιστές» και «ριζοσπάστες» δεν είναι αγκάθι για την εικόνα του;

Απάντηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα της αριστεράς και γι’ αυτό το λόγο όχι απλώς σέβεται, αλλά επιδιώκει τις διαφορετικές απόψεις, εφόσον αυτές προκύπτουν εντός του δημοκρατικού πλαισίου λειτουργίας του. Θα έλεγα ότι οι διαφορετικές απόψεις όχι μόνο δε τραυματίζουν την εικόνα του, αλλά, αντιθέτως, προσδίδουν δύναμη και ζωντάνια στο κόμμα μας, στο βαθμό που δεν παραβιάζουν τις κοινές μας αποφάσεις. Η κοινωνία πρέπει να φοβάται τα κόμματα – νεκροταφεία, αυτά που επιστράτευαν επί πέντε χρόνια βουλευτές «έτοιμους για όλα». Φυσικά, αυτή τη νοοτροπία δε μπορούν να την κατανοήσουν οι παλαιοκομματικοί πελατειακοί κομματικοί  μηχανισμοί του παρελθόντος, οι οποίοι δεν κατανοούν την αξία του διαλόγου και της εσωκομματικής δημοκρατίας, διότι δεν την γνωρίζουν, ούτε την εφαρμόζουν στην πολιτική τους.