Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Αλέξης Τσίπρας στη Ρώμη: Aναγκαία η αλλαγή στην Ευρώπη για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, ελπίδα και αισιοδοξία



Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 η συνέντευξη Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ιταλού ομολόγου του Ματέο Ρέντσι στη Ρώμη, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο κυβερνητικό μέγαρο. Οι κάλπες στην Ελλάδα έστειλαν «ένα μήνυμα ελπίδας σε αντιδιαστολή στο μήνυμα του φόβου», σημείωσε ο Μ. Ρέντσι, ενώ ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως «είναι η ώρα να εργαστούμε μαζί για την αναγκαία αλλαγή στην Ευρώπη για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, για ελπίδα και αισιοδοξία»

Οι δηλώσεις του Ματέο Ρέντσι
«Εύχομαι καλή δύναμη στον Αλέξη Τσίπρα», είπε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό.
«Πρέπει όλοι να διαβάσουμε το μήνυμα της κάλπης στην Ελλάδα που είναι ένα μήνυμα ελπίδας από μια γενιά που ανήκω εγώ και ο Αλέξης, μια γενιά που ζητά να έχουν οι άνθρωποι περισσότερη βοήθεια για όσους περνούν δύσκολα από την κρίση και θέλουν να συνεχίσουν να πιστεύουν στην πολιτική».
«Είναι ένα μήνυμα ελπίδας σε αντιδιαστολή στο μήνυμα του φόβου», σημείωσε. «Ανήκουμε σε διαφορετικές πολιτικές ομάδες αλλά θέλουμε η πολιτική να αλλάξει τα πράγματα. Αυτά μας ενώνουν, πέρα από τις επιμέρους προτάσεις που μπορεί να υπάρχουν», σημείωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Αλ. Τσίπρας: «Αναγκαία η αλλαγή στην Ευρώπη για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή»
Στόχος είναι να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητες στην Ευρώπη, χωρίς να δημιουργήσουμε ένα διχασμό μεταξύ του Βορρά και του Νότου είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να επιστρέψουμε στις πραγματικές αξίες της Ευρώπης.
Τώρα είναι η ώρα να εργαστούμε μαζί για την αναγκαία αλλαγή στην Ευρώπη για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, τώρα είναι η ώρα να φέρουμε συναισθήματα όπως ελπίδα και αισιοδοξία, είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και η Ελλάδα θα δουλέψει προκειμένου να συμβάλλει στην αλλαγή προοπτικής.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε για τη νέα κυβέρνηση τον απαραίτητο χρόνο «για το δικό μας μεσοπρόθεσμο σχέδιο με τις δικές μας σαρωτικές μεταρρυθμίσεις γιατί μέχρι τώρα δεν πλήρωσαν οι πλούσιοι» είπε και πρόσθεσε πως ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει άδικα, ενώ επεσήμανε πως το κράτος παραμένει πελατειακό και διεφθαρμένο υποσχόμενος ότι η νέα κυβέρνηση θα τα αλλάξει όλα αυτά.
«Ανήκουμε στην ίδια γενιά. Τη γενιά που βρέθηκε στο στόχαστρο των αποτυχημένων πολιτικών. Μία γενιά που αναγκάστηκε να ξενιτευτεί, να μεταναστεύσει για να μπορέσει να ξαναβρεί το όνειρό της και έχουμε την υποχρέωση να μπορέσουμε να αγωνιστούμε για δικό της λογαριασμό για να μπορέσει να ελπίσει ξανά» είπε ο Πρωθυπουργός.
Ο ίδιος παρείχε εγγυήσεις ότι «δεν θα δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα αλλά θα αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση σε πλαίσια δημοσιονομικής πειθαρχίας».
«Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλοί διχασμοί που έχει δημιουργήσει η λιτότητα για να δημιουργήσουμε έναν ακόμα» τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ακόμα ανάμεσα στο βορρά και το νότο. Θέλουμε τη συμμαχία της λογικής».
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα μπορέσει να πείσει τους εταίρους για τις προτάσεις του και σημείωσε ότι «είμαι ανοιχτός, όμως, να ακούσω και την εναλλακτική πρόταση».
Με τη νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν να φοβούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες αλλά ούτε και οι Ευρωπαίοι πιστωτές, συνέχισε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι «θα είχαν να φοβηθούν αν συνεχιζόταν η αδιέξοδη αυτή πολιτική που θα διόγκωνε ακόμη περισσότερο το χρέος και θα δημιουργούσε την ανάγκη για νέα δάνεια.
«Αυτή είναι η στρατηγική μας και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να δεχθούμε κάθε εναλλακτική πρόταση» είπε.
Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, απόψε το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας θα παρακαθίσει σε δείπνο με μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης στον ΣΥΡΙΖΑ.
πηγή: left.gr