Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Εξαγγελίες ήταν και... πέρασαν


"Αν εξαιρέσει κανείς τους αριθμούς του χρέους, που δυστυχώς είναι αμείλικτοι και αποδεικνύουν το χωρίς πάτο βαρέλι, έχει σημασία να δούμε τι πραγματικά ισχύει από όσα είπε ο τέως πρωθυπουργός και αν οι δικές του εξαγγελίες στις προγραμματικές δηλώσεις του 2012 έγιναν ή όχι πράξη"
■ Αντ. Σαμαράς (προϋπολογισμός 2015): «Είστε το ατύχημα που δεν θα συμβεί στη χώρα, κ. Τσίπρα. Είστε η τελευταία γραμμή άμυνας ενός ξοφλημένου χθες» 
■ Αντ. Σαμαράς (προγραμματικές 2015): «Οποιος αγαπά την πατρίδα του, θέλει να επιτύχει η νέα κυβέρνηση»
Σε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις του στη Βουλή ο Αντώνης Σαμαράς προσπάθησε να αναδείξει τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του και τα ψέματα της νέας κυβέρνησης. Μίλησε για το χρέος (που επί των ημερών του ήταν βιώσιμο), για τις φιλολαϊκές πρωτοβουλίες της κυβέρνησής του, για τις αποκρατικοποιήσεις, για την αξιολόγηση, για την αρχή της μείωσης της ανεργίας και για όλες εκείνες τις πετυχημένες, σύμφωνα με τον ίδιο, επιλογές της κυβέρνησης.
Αν εξαιρέσει κανείς τους αριθμούς του χρέους, που δυστυχώς είναι αμείλικτοι και αποδεικνύουν το χωρίς πάτο βαρέλι, έχει σημασία να δούμε τι πραγματικά ισχύει από όσα είπε ο τέως πρωθυπουργός και αν οι δικές του εξαγγελίες στις προγραμματικές δηλώσεις του 2012 έγιναν ή όχι πράξη.
Αμείλικτοι οι αριθμοί
Οσον αφορά το χρέος και άσχετα με το αν τα επιπλέον 6 δισ. (που ισχυρίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας ότι συνυπολογίζονται στο χρέος) αφορούν τη γενική ή την κεντρική κυβέρνηση, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και, παρά το μεγάλο κούρεμα, η βελόνα του χρέους παραμένει στο ίδιο σημείο με λιγότερα τοκοχρεολύσια αλλά και με ανυπολόγιστη ζημιά στα ασφαλιστικά ταμεία: το 2012 304 δισ., το 2013 319 δισ., το 2014 318 δισ. και το 2015 317 δισ. Οπως ακριβώς δηλαδή είπε και ο κ. Σαμαράς: «Μη μιλάτε για χρέος»!
Τι έλεγε το 2012 στις προγραμματικές ο Αντ. Σαμαράς και τι τελικά πέτυχε:

 ✓  

«Θα δώσουμε έμφαση και προτεραιότητα στις αποκρατικοποιήσεις. Κι όπου χρειάζεται νομοθετική πρωτοβουλία, θα την πάρουμε. Θα προωθήσουμε και αποκρατικοποιήσεις που δεν αποτελούν άμεσες συμβατικές μας υποχρεώσεις».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και παρά τους ευνοϊκούς νόμους, από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν μπει στα Ταμεία συνολικά κάτω από 3 δισ. από αποκρατικοποιήσεις.

«Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Πέρα από το Ελληνικό, που ήδη προχωρά [...]».

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και η Ε.Ε. βρίσκει προβληματική την ασύμφορη σύμβαση για το Ελληνικό.

«Φυσικά θα ληφθούν μέτρα ώστε το περιβάλλον να αναβαθμιστεί παντού. Θα αποφύγουμε τα λάθη της υπερεκμετάλλευσης και της αισθητικής υποβάθμισης που έγιναν σε άλλα μέρη του κόσμου. Περιμένουμε τεράστια έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».

Στο μεταξύ, αποχαρακτηρίστηκαν εκατομμύρια εκτάρια δάσους και τελευταία στιγμή γλίτωσε ο αιγιαλός ενώ έγιναν εκμεταλλεύσιμες με νόμο ακόμα και περιοχές Natura. Παράλληλα καμιά από τις τεράστιες τουριστικές επενδύσεις δεν έχει ακόμα δώσει ούτε λεφτά ούτε θέσεις εργασίας, μια και παραμένουν στο επίπεδο εξαγγελιών με αμφιβόλου νομιμότητος μελέτες.

«Βήμα άμεσης δράσης είναι το κλείσιμο ή η συγχώνευση δεκάδων οργανισμών και φορέων του Δημοσίου. Υπάρχει κατάλογος μερικών εκατοντάδων τέτοιων οργανισμών. Για μερικούς έχει αρχίσει η αξιολόγηση. Για άλλους όχι. Τώρα όλα αυτά θα επισπευσθούν, ώστε σε λίγους μήνες –και πάντως πριν από το τέλος του έτους– να έχει ληφθεί η απόφαση για τους περισσότερους».

Συγχωνεύτηκαν και καταργήθηκαν περίπου 20 οργανισμοί, εκ των οποίων ο ένας απασχολούσε μία μόνο έγκυο υπάλληλο.

«Προχωράμε, λοιπόν, στη δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους τους φορολογικούς κατοίκους της Ελλάδας, που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2013 και θα περιλαμβάνει και τις καταθέσεις. Αυτό εντάσσεται στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής».

Το περιουσιολόγιο τώρα σχεδόν ολοκληρώνεται, ενώ στο μεταξύ ακόμα και η ελάχιστη υποχρεωτική εισφορά των εφοπλιστών έγινε ξανά εθελοντική.

«Φυσικά και οι διακρατικές συμφωνίες με τρίτες χώρες για τον έλεγχο της λαθραίας διαρροής εισοδήματος που παρήχθη στην Ελλάδα, θα προχωρήσουν ταχύτατα. Η φοροδιαφυγή θα χτυπηθεί. Αλλά και η ρευστότητα θα ενθαρρυνθεί να επανέλθει».

Ο νέος υπουργός κ. Νικολούδης εξήγησε χθες ότι ακόμα και από τις 3.500 υποθέσεις που έλεγξε η Αρχή Κατά της Διαφθοράς λόγω της ισχύουσας πολυδιάσπασης των ελεγκτικών μηχανισμών δεν εισπράχτηκε ούτε δεκάρα. Οσο για τις λίστες, ακόμα τις κλωσάμε.

«Ο συντονισμός μεταξύ των υπουργείων για την καθημερινή εργασία της κυβέρνησης συνιστά απόλυτη προτεραιότητα. Κι αποφασίσαμε να συγκροτηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός συντονισμού των υπουργείων. Θα ορίσω, μάλιστα, ανώτατο αξιωματούχο επικεφαλής αυτού του μηχανισμού. Που υπ’ ευθύνη μου θα συνεργάζεται στενά με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομίας, ώστε να γίνει πλήρως λειτουργικός ώς το φθινόπωρο. Και πέρα από τον συντονισμό του καθημερινού κυβερνητικού έργου, συγκροτούμε διυπουργική επιτροπή για τον σχεδιασμό και την προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης. Κι αυτή θα συνεδριάζει τακτικά υπ’ ευθύνη μου».

Ασχολίαστο.

«Η πάταξη της σπατάλης και της διαφθοράς έχει ήδη αρχίσει. Μόνο τους τελευταίους μήνες ανακαλύφθηκαν απίστευτες σπατάλες –άνω του ενός δισεκατομμυρίου– σε συντάξεις και επιδόματα- μαϊμού».

Από το σύνολο των ελέγχων διαπιστώθηκαν συνολικά 64,4 εκατ. και το κράτος ανέκτησε τα 42,2 εκατ.

«Σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων».

Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, αφού προωθήθηκε στην αρχή με το σύστημα της υποχρεωτικής ποσόστωσης ικανών και ανικάνων, σχέδιο που δεν εφαρμόστηκε ποτέ (το είχε κρίνει μη αποδοτικό για τους υπαλλήλους της ακόμα και η εταιρεία Microsoft), επιλέχτηκε νέα δεξαμενή απολύσεων με επανέλεγχο της μετατροπής των συμβάσεων σύμφωνα με τα προσχηματικά κριτήρια των προσλήψεων, που επίσης δεν περπάτησε, για να περάσει η κυβέρνηση στον ξαφνικό θάνατο ολόκληρων ομάδων εργαζομένων είτε με απόλυση είτε μέσω διαθεσιμότητας (ΕΡΤ, σχολικοί φύλακες, καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, δημοτική αστυνομία, διοικητικοί υπάλληλοι, καθαρίστριες).

ΠΗΓΗ:LEFT.GR