Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Κώστας Μπάρκας στο "atpreveza on air":«Εμείς είπαμε να πρωτοτυπήσουμε, να κάνουμε μετεκλογικά αυτά που λέγαμε προεκλογικά»

 

 Στον «αέρα» του Ράδιο Πρέβεζα 93,0 και την εκπομπή "atpreveza on air" φιλοξενήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, κάνοντας τις δικές του εκτιμήσεις για την πορεία του Eurogroup αλλά και μια πρώτη αποτίμηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρωτοτυπήσει και για πρώτη φορά θα υλοποιήσει αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε προεκλογικά.

«Η κυβέρνηση έχει δομή και πήγαμε στο Eurogroup και είπαμε την άποψή μας, ζητάμε μια συμφωνία γέφυρα η οποία θα ισχύσει μέχρι το Καλοκαίρι. Εμείς δεν συζητάμε για μνημόνια, δεν συζητάμε για νέες δανειακές συμβάσεις, δεν συζητάμε για νέα μέτρα, γιατί αυτά τα ακύρωσε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στις 25 Ιανουαρίου. Τους είπαμε ότι δεν μπορεί πλέον η πολιτική της λιτότητας να συνεχιστεί, δεν μπορεί ένας συγκεκριμένος κόσμος να πληρώνει μονίμως την κρίση, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει χάσει το 25% του βιωτικού του επιπέδου και μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας ζει κάτω από το όριο της φτώχιας» είπε ο κ. Μπάρκας αναφορικά με τη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ δεν απέφυγε να σχολιάσει την στήριξη του κόσμου που για πρώτη φορά βρίσκεται στο πλευρό μιας κυβέρνησης και υπερασπίζεται το έργο της.
Ο κ. Μπάρκας τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο κόσμος στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης, υπερασπίζεται το έργο της κυβέρνησης, βγαίνει μαζικά στις πλατείες και για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας έχουμε διαδηλώσεις για τη στήριξη μιας κυβέρνησης. Όπως και στην Πρέβεζα έτσι και σε όλη την Ελλάδα κόσμος συμμετείχε παρά το τσουχτερό κρύο στη διαδικασία υπεράσπισης του κυβερνητικού έργου. Κι αυτό πρέπει να καταλάβει και η Γερμανία, η οποία δεν μπορεί μονίμως να στέκεται πίσω από μια συγκεκριμένη πολιτική και να αφήνει στην άκρη ολόκληρες κοινωνίες. Την κοινωνία της Ευρώπης, τους εργαζόμενους, τους νεολαίους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, δεν μπορεί μια ζωή να τους αφήνει απ' έξω. Υπάρχουν χώρες και δυνάμεις οι οποίες αντιλαμβάνονται πως η πολιτική της λιτότητας πρέπει να σταματήσει, το λένε και στην ίδια τη Γερμανία και νομίζω ότι ήρθε ο καιρός να σηκώσουμε κεφάλι και να πούμε ένα όχι στη Γερμανία. Πρέπει και η ίδια η Γερμανία να καταλάβει ότι η πολιτική την οποία θέλει να ασκήσει στην Ευρώπη δεν είναι προς το συμφέρον της και όλες οι χώρες της Ευρώπης να καταλάβουν πως δεν είναι προς το συμφέρον τους, η πολιτική της λιτότητας. Νομίζω ότι σιγά σιγά το κλίμα θα αλλάξει κι αυτό που λέμε εμείς είναι ότι η αρχή έγινε με την Ελλάδα, στάλθηκε το μήνυμα, η Ελλάδα αλλάζει, έχουμε αλλαγή νοοτροπίας, έχουμε μια νέα κυβέρνηση με νωπή εντολή, πηγαίνουμε, διαπραγματευόμαστε, είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που διαπραγματεύεται, ο κόσμος το γνωρίζει και για αυτό και μας στηρίζει. Και γι αυτό θα πρέπει η Γερμανία να αντιληφθεί ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία με τις πολιτικές οι οποίες ασκούνται εδώ και 5 χρόνια».


«Εμείς είπαμε να πρωτοτυπήσουμε, να κάνουμε μετεκλογικά αυτά που λέγαμε προεκλογικά»
Αναφορικά με τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Η προηγούμενη κυβέρνηση και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν ως πολιτική σκέψη το μνημόνιο, θέλανε δηλαδή το μνημόνιο. Θέλανε τις πολιτικές περικοπών μισθών και συντάξεων. Δεν τους άρεσε το κοινωνικό κράτος και θέλανε να ιδιωτικοποιήσουν τα πάντα. Γι αυτό και δεν είχαν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν το οτιδήποτε με τους Ευρωπαίους γιατί συμφωνούσαν σε όλα! Το να διαπραγματευτείς έχει να κάνει με το γεγονός ότι δύο άνθρωποι διαφωνούν σε κάτι, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις συμφωνούσαν με τους Γερμανούς και με τον νεοφιλελευθερισμό έτσι όπως χαρακτηρίζεται, δηλαδή με αυτές τις πολιτικές καθόλου κοινωνικό κράτος, όλα στους ιδιώτες, καθόλου εργατική τάξη, συμπίεση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όλη αυτή η ιστορία ήταν η πολιτική όπως αυτή συμφωνούνταν και συμφωνούσαν και οι πολιτικές δυνάμεις που ασκούσαν την εξουσία τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας. Γι αυτό και βλέπετε ότι τώρα αλλάζει το κλίμα, υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία πηγαίνει και διαπραγματεύεται και λέει ότι αυτό πρέπει να σταματήσει. Ως εδώ! Εμείς είπαμε να πρωτοτυπήσουμε, να κάνουμε μετεκλογικά αυτά που λέγαμε προεκλογικά. Να πατήσουμε πάνω στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και να πούμε ότι ο κόσμος μας ψήφισε και μας στηρίζει γι αυτά τα πράγματα».


«Διεκδικούμε το κοινωνικό κράτος, το οποίο τα τελευταία 5 χρόνια συρρικνώθηκε»
Σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε οποιοδήποτε συμβιβασμό στο μέλλον ο κ. Μπάρκας τόνισε: «Εμείς υπερασπιζόμαστε το κοινωνικό κράτος και ιδιαίτερα την υγεία και την παιδεία. Δεν μπορεί κανένας να μην έχει πρόσβαση σε δημόσιο νοσοκομείο αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί κανένα παιδί να μην έχει πρόσβαση σε δημόσια παιδεία. Υπό αυτή την έννοια υποστηρίζουμε πως πρέπει να δουλεύουν σωστά τα νοσοκομεία και τα σχολεία δεν μπορεί να μην υπάρχουν δάσκαλοι και καθηγητές μέσα στις σχολικές αίθουσες, έτσι ώστε όλα τα παιδιά να μπορούν ισότιμα να μαθαίνουν γράμματα τα οποία παρέχονται δωρεάν. Διεκδικούμε το κοινωνικό κράτος, το οποίο τα τελευταία 5 χρόνια συρρικνώθηκε τόσο που έχασε οποιαδήποτε ουσιαστική τοποθέτηση είχε μέσα στην κοινωνία. Δηλαδή ο κόσμος έχασε τη δυνατότητά του στις κοινωνικές παροχές. Εμείς υπερασπιζόμαστε αυτό το κοινωνικό κράτος και λέμε ότι πρέπει να υπάρχει για να στέκεται δίπλα στον πολίτη. Άρα για τέτοιου είδους ζητήματα και όσον αφορά το πρόγραμμα, αν ακούσει κάποιος τις κυβερνητικές δεσμεύσεις θα δει ότι εμείς δεν λέμε τρελά πράγματα, λέμε επί της ουσίας τα αυτονόητα. Αυτά που έπρεπε να γίνουν και να γίνονται στη χώρα μας πάντα. Έτσι λοιπόν όσον αφορά τέτοια ζητήματα και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δεν κάνουμε βήμα πίσω».


«Η Υγεία δεν μπορεί να είναι ιδιωτική»
Ο κ. Μπάρκας αναφέρθηκε και στο θέμα της Υγείας αλλά και πιο συγκεκριμένα στο θέμα του υπάρχοντος Νοσοκομείου της Πρέβεζας και το ενδεχόμενο ανέγερσης νέου: «Η τοποθέτηση μου για το Νοσοκομείο ήταν και παραμένει η εξής, όταν η συζήτηση έχει να κάνει με το κτιριακό προφανώς και θα συμφωνήσουν όλοι ότι χρειάζεται ένα καινούργιο δημόσιο νοσοκομείο, κτίριο εννοώ, στο νομό μας. Πρέπει όμως να κάνουμε και την προηγούμενη συζήτηση, αυτή που έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει περικοπές 40% στον προϋπολογισμό και 35% στο προσωπικό του Νοσοκομείου. Άρα με τέτοιο χαμηλό προϋπολογισμό και προσωπικό το Νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Κι εμείς έχουμε δεσμευτεί για αυτά τα πράγματα, έχουμε πει για το πώς πρέπει να δουλεύει όλο το κομμάτι της Υγείας, και η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια και η τριτοβάθμια. Αλλά πάντα μιλάμε για δημόσιο αγαθό, η Υγεία δεν μπορεί να είναι ιδιωτική. Έχουμε δεσμευτεί για αυτά τα πράγματα και παραμένουν οι δεσμεύσεις μας, και θα δουλέψουμε πάνω σε αυτές. Τουλάχιστον τα Νοσοκομεία να αρχίσουν να δουλεύουν σωστά, με προϋπολογισμό ο οποίος να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες του κάθε νομού αλλά και κυρίως να υπάρχει το προσωπικό ώστε να είναι λειτουργικό».
Κλείνοντας τη συνέντευξη ο κ. Μπάρκας σημείωσε πως υπάρχει πεδίο συνεργασίας με όλους τους φορείς της Πρέβεζας αλλά και της Ηπείρου γενικότερα και υπογράμμισε πως έχει τη διάθεση και το σθένος να συνεργαστεί με όλους τους φορείς για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ακολουθεί το ηχητικό απόσπασμα: