Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Δήμου Πρέβεζας και του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας / Νομαρχιακή Επιτροπή Πρέβεζας να οργανώσει το διήμερο για το ποδήλατο. Έγινε σε μια στιγμή που τα κυκλοφοριακά προβλήματα της πόλης μας αρχίζουν να οξύνονται

Στην Ελλάδα και στην πόλη μας δεν είναι μόνο το αυτοκίνητο που χρησιμοποιείται καταχρηστικά. Δεν είναι το αυτοκίνητο που προκαλεί όλα τα προβλήματα. Η κυκλοφοριακή αναρχία είναι επακόλουθο προβλημάτων πιο θεμελιακών όπως η πολεοδομική αυθαιρεσία, που μεταφράζεται στον τρόπο που αναπτύσσεται η ελληνική πόλη και στον τρόπο που κατανέμονται οι διάφορες χρήσεις γης. Η ελλιπής πολεοδομική νομοθεσία και η αδυναμία της πολιτείας, δέσμιας στα μικρά και μεγάλα συμφέροντα, να ασκήσει μια πολεοδομική πολιτική, που να εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της πόλης, βρίσκονται στη ρίζα των δυσλειτουργιών στο οδικό δίκτυο. Εκεί οφείλονται και τα προβλήματα στην Πρέβεζα, που βέβαια δεν είναι μεγάλα, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι να επιδεινωθούν σημαντικά, αν δεν παρέμβουμε.

Σε μια εποχή που τα προβλήματα περιβάλλοντος γίνονται παγκόσμια (φαινόμενο θερμοκηπίου, τρύπα του όζοντος), αποτέλεσμα της χωρίς όρια καπιταλιστικής ανάπτυξης με μόνο κίνητρο το υπεκέρδος, η δική μας συμβολή στην επίλυσή τους περνάει μέσα από την ευαισθητοποίηση των κατοίκων της πόλης μας για την υγεία, την ασφάλεια, την ποιότητα ζωής και την βιώσιμη ανάπτυξη. Στην κατεύθυνση αυτή η χρήση του ποδηλάτου για τις καθημερινές μετακινήσεις, είναι μια πολύ αποτελεσματική λύση. Απαιτεί όμως δύο αλληλένδετους στόχους: την εισαγωγή αποκλειστικών υποδομών για το ποδήλατο και το περπάτημα και την ανακατασκευή του οδικού χώρου. Ο ένας αποτελεί προϋπόθεση για τον άλλο. Αν δεν γίνει ο χώρος του δρόμου όμορφος, ελκυστικός και φιλικός στον ποδηλάτη, ο κάτοικος θα συνεχίσει να επιλέγει τα μηχανικά μέσα. Αν, από την άλλη πλευρά, δεν αρχίσουν οι κάτοικοι να χρησιμοποιούν τα βιώσιμα μέσα για κάποιες από τις μετακινήσεις τους, δεν θα αναπτυχθεί το κατάλληλο κλίμα ευαισθητοποίησης που θα ωθήσει τους υπεύθυνους φορείς να προχωρήσουν στην υλοποίηση των έργων ανάπλασης της πόλης.

Είναι ένα στοίχημα για διαφορετικές συμπεριφορές μετακίνησης, σε μια διαφορετική πόλη. Πρόκειται για ένα στοίχημα παιδείας και υπευθυνότητας που θα πρέπει να κερδίσουμε για να κάνουμε πράξη την προοπτική της βιωσιμότητας, με την οποία το ποδήλατο είναι συνδεδεμένο

· Στηρίζουμε την πρόταση για όσο το δυνατό μεγαλύτερη χρήση του ποδηλάτου σ’ ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων με κατασκευή αποκλειστικών λωρίδων για τα ποδήλατα και ανακατασκευή του οδικού χώρου. Ένα δίκτυο που δεν μπορεί παρά να περιλάβει και τον κεντρικότερο άξονα της πόλης την Λεωφόρο Ειρήνης.

· Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια της Τ.Α. για τη εξεύρεση των απαραίτητων κονδυλίων για τις ανάγκες μιας τέτοιας ανάπλασης

· Καλούμε τους κατοίκους της πόλης μας να πρωτοστατήσουν σ’ ένα πλατύ κίνημα για να ξαναγίνει η Πρέβεζα πόλη του ποδηλάτου.

Το Γραφείο Τύπου του ΣυΡιζΑ Πρέβεζας