Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Ανακοίνωση Συντονιστικής Επιτροπής Νομού Πρέβεζας του ΣυΡιζΑ για το καλαμπόκι Αγρότες-αγρότισσες

Την χαριστική βολή δέχονται φέτος οι παραγωγοί καλαμποκιού με τις εξευτελιστικές τιμές του προϊόντος. Προηγήθηκαν οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων, των καυσίμων και όλων των εισροών της καλλιέργειας καλαμποκιού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως στον τοπικό τύπο, το κόστος παραγωγής ενός κιλού καλαμποκιού κυμαίνεται από 0,22-0,24€ (χωρίς τα εργατικά) και η τιμή που θα πληρωθεί ο παραγωγός δεν θα ξεπεράσει τα 0,17€ το κιλό. Πάμφθηνα λοιπόν πουλούν την σοδειά τους οι παραγωγοί, πανάκριβα, όμως, την αγοράζουν οι κτηνοτρόφοι. Χαμένοι δηλαδή οι παραγωγοί χαμένοι και οι κτηνοτρόφοι. Κερδισμένοι άραγε ποιοι;
Είναι γνωστό ότι πριν την καινούργια σοδειά, οι μεγαλέμποροι, πουλούσαν το καλαμπόκι στον κτηνοτρόφο πάνω από 30 λεπτά το κιλό. Τώρα που βρισκόμαστε σε περίοδο συγκομιδής, αυτοί που χρόνια τώρα με την ανοχή των κυβερνήσεων εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα των αγροτών, έριξαν τις τιμές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Η συνέχεια γνωστή. Αφού περάσει το καλαμπόκι στα χέρια ολίγων εκλεκτών, τότε είναι εύκολο να ανεβάσουν την τιμή στα ύψη και να κερδοσκοπήσουν από τον μόχθο των αγροτών.
Το πλήγμα όμως που δέχεται το καλαμπόκι, δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε μεμονωμένο· είναι συνέπεια της εγκατάλειψης της αγροτικής παραγωγής που εφάρμοσαν οι πολιτικές του δικομματισμού, αφού εμπλουτίστηκαν με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ν.Δ. έρχεται να ολοκληρώσει την πολιτική που εφαρμόστηκε επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. Με αυτές τις πολιτικές η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει μια χώρα που δεν συμφέρει να παράγονται αγροτικά προϊόντα.
Η εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής έχει σαν άμεσες συνέπειες, την συμπίεση του αγροτικού εισοδήματος, την ερήμωση της υπαίθρου την αύξηση της ανεργίας, την αποδιάρθρωση του αγροτικού χώρου.
Είναι επιτακτική ανάγκη η πολιτική αυτή να αλλάξει.
Δεν έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης οι τράπεζες, που ενισχύονται με 28 δις €, από τους αγρότες που μοχθούν για την επιβίωση τους.
Η στήριξη των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής αποτελεί πρωταρχική ανάγκη. Η ελληνική γεωργία, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σχεδιασμό και στήριξη. Η Αγροτιά χρειάζεται πολιτικές αναζωογόνησης και ανάπτυξης της υπαίθρου με βασικούς στόχους :
Την αύξηση του εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων.
Την μείωση του κόστους παραγωγής με έλεγχο τιμών στην παραγωγή και εμπορία των αγροτικών εφοδίων
Την ολόπλευρη ανάπτυξη της υπαίθρου με μέτρα πολιτικής που θα βελτιώνουν τις συνθήκες και το επίπεδο ζωής.
Την προώθηση ενός νέου παραγωγικού προτύπου με στόχο την παραγωγή ασφαλών και υγιεινών προϊόντων με προστασία του περιβάλλοντος.
Οι αγρότες πρέπει να παλέψουν μέσα από τους συλλόγους τους για την εφαρμογή πολιτικών που θα κινούνται στην παραπάνω κατεύθυνση.
Να απαλλαγούν από τις αυταπάτες που καλλιεργεί ο δικομματισμός ότι με την πολιτική που ακολουθεί μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα στην ύπαιθρο. Να γυρίσουν την πλάτη στη Ν.Δ. και στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. που είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την κατάσταση.
Να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί την σύγχρονη ριζοσπαστική απάντηση της αριστεράς στις πολιτικές αφανισμού τους που προωθεί ο νεοφιλελευθερισμός.

Συντονιστική Επιτροπή Ν. Πρέβεζας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.