Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΠΡΕΒΕΖΑΣ                                                                                                             
                                                              Ερώτηση
                              
Προς τον κ. Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Σχετικά με την πρόθεση κατάργησης του πυροσβεστικού κλιμακίου Θεσπρωτικού και μεταφοράς του στον Πυροσβεστικό Σταθμό Φιλιππιάδας»

            Η πρόθεση του Υπουργείου να καταργήσει το άρτια οργανωμένο, τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό, Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θεσπρωτικού έχει αναστατώσει τους κατοίκους των σαραντατριών (43) χωριών στην περιοχή της Πρέβεζα και των Ιωαννίνων, που ως τώρα εξυπηρετούνταν από την υπηρεσία αυτή. Στον τομέα ευθύνης του κλιμακίου, μεταξύ άλλων, περιέχονται έντεκα (11) αισθητικά δάση, αρχαιολογικοί χώροι, εργοστάσια, βιοτεχνίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις 16.000 στρεμμάτων καθώς και πλήθος ζωικού κεφαλαίου και σταυλικών εγκαταστάσεων. Συμπληρωματικά να αναφερθεί ότι το κλιμάκιο αυτό συνδράμει σταθερά το ΕΚΑΒ και την ΕΛ.ΑΣ σε επιχειρήσεις απεγκλωβισμού οδικών ατυχημάτων, ενώ τους θερινούς μήνες περιπολεί στην περιοχή του Λούρου και στην Δερβιζιάνων.
            Ο επικαλούμενη δικαιολογία εκ μέρους του Υπουργείου για αυτή την εξέλιξη είναι η περικοπή δαπανών που ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των οκτακοσίων (800) Ευρώ μηνιαίως, από την μίσθωση του χώρου. Σε απάντηση αυτών των μεθοδεύσεων, ενδεικτική της σημασίας της ύπαρξης του κλιμακίου για την ευρύτερη περιοχή, ο Δήμος Ζυρού με το υπ΄αρίθμ 9225/25-05-2011 παραχώρησε Δημοτικό κτίριο για την στέγαση του κλιμακίου και ανέλαβε τα έξοδα αποκατάστασης του κτιρίου, ούτως ώστε να πληρεί τα κριτήρια του Πυροσβεστικού Σώματος. Ταυτόχρονα ανέλαβε την καταβολή του μισθώματος μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του Δημοτικού κτιρίου που θα μεταστεγαστεί το κλιμάκιο.
            Στο βαθμό που το υπουργείο επιμείνει στην κατάργηση του κλιμακίου, η νέα κοντινότερη προς τα χωριά και την ευρύτερη περιοχή πυροσβεστική υπηρεσία θα απέχει ογδόντα (80) χιλιόμετρα, με το κόστος μετακινήσεων και τις αναμενόμενες φθορές οχημάτων να ξεπερνούν το μίσθωμα, ακυρώνοντας ολοκληρωτικά τον λόγο της κατάργησης αυτής.Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1)      Δεδομένης της αναταραχής που προκάλεσε η εξαγγελία σας στην τοπική κοινωνία και την άμεση ανταπόκριση από τον Δήμο Ζηρού που αίρει το αδιέξοδο, θα θεωρήσετε το θέμα λήξαν ή θα αγνοήσετε την βούληση της τοπικής κοινωνίας και θα προχωρήσετε, στερούμενοι οποιασδήποτε νομιμοποίησης, στην κατάργηση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θεσπρωτικού;
 
                                                Ο ερωτών Βουλευτής:Μπάρκας Κωνσταντίνος
            


                                                                                                            17/12/2012
 Ερώτηση
                              
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Σχετικά με τις καταστροφές από υδροστρόβιλο σε εγκαταστάσεις θερμοκηπίων και καλλιέργειες αγροτών στην Πρέβεζα»

Ο νόμος την Πρέβεζας δοκιμάστηκε σκληρά από έναν ισχυρό υδροστρόβιλο, που ξαφνικά ξέσπασε στην περιοχή, στις 29 Νοεμβρίου. Η θεομηνία προκάλεσε σοβαρές και εκτεταμένες ζημιές στο αγροτικό κεφάλαιο και τη φυτική παραγωγή, αλλά και σε βιοτεχνικές επιχειρήσεις. Η μεγάλη ταχύτητα του ανέμου κατέστρεψε πάνω από 100 στρέμματα θερμοκήπια της περιοχής, πάνω από 20 παραγωγών οι οποίοι δήλωσαν τις καταστροφές, με το αποτέλεσμα να είναι τόσο συντριπτικό, ώστε να μην επιτρέπει επισκευή τους, αλλά ανακατασκευή. Αν λάβετε υπόψιν σας πως το μέγεθος εκμετάλλευσης είναι 4 έως 5 στρέμματα, προκύπτει ότι οι 20 παραγωγοί έχουν πάθει ζημιές στο 80 με 100% των εγκαταστάσεων των θερμοκηπίων τους. Το μέσο κόστος αποκατάστασης των ζημιών ανά στρέμμα είναι από 8.000 έως 10.000 ευρώ. Αυτό  πρακτικά σημαίνει ότι σε συνθήκες κρίσης, θα μείνουν άνθρωποι χωρίς εισόδημα για τους υπόλοιπους μήνες.
Την ώρα που η ανεργία στην περιφέρεια της Ηπείρου έχει φτάσει στο 23,4%, την ώρα που είναι κοινός τόπος πως πρέπει οι αναπομείναντες αγρότες να στηριχθούν με κάθε τρόπο.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1)      Με ποιο ακριβώς χρονοδιάγραμμα θα κινηθεί το υπουργείο για την αποζημίωση των αγροτών στο σύνολο του κόστους των καταστροφών; Είναι στα σχέδια σας η διαδικασία του κατεπείγοντως;
2)      Θα πάρει πρωτοβουλία για την παύση όλων των τραπεζικών υποχρεώσεων των πληγέντων και την ουσιαστική δανειακή τους διευκόλυνση για αποκατάσταση των ζημιών;
                                               
Ο ερωτών Βουλευτής:
Μπάρκας Κωνσταντίνος