Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ ΠΡΕΒΕΖΑΣ





  Αθήνα, 14/01/2012

Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Πρέβεζας Κώστα Μπάρκα, σας παραθέτουμε τις ερωτήσεις που κατέθεσε το τελευταίο διάστημα στο πλαίσιο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
 Ερωτήσεις κατατέθηκαν:

Σχετικά με την πρόθεση κατάργησης του πυροσβεστικού κλιμακίου Θεσπρωτικού και μεταφοράς του στον Πυροσβεστικό Σταθμό Φιλιππιάδας.

            Η πρόθεση του Υπουργείου να καταργήσει το άρτια οργανωμένο, τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό, Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θεσπρωτικού έχει αναστατώσει τους κατοίκους των σαραντατριών (43) χωριών στην περιοχή της Πρέβεζα και των Ιωαννίνων, που ως τώρα εξυπηρετούνταν από την υπηρεσία αυτή. Στον τομέα ευθύνης του κλιμακίου, μεταξύ άλλων, περιέχονται έντεκα (11) αισθητικά δάση, αρχαιολογικοί χώροι, εργοστάσια, βιοτεχνίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις 16.000 στρεμμάτων καθώς και πλήθος ζωικού κεφαλαίου και σταυλικών εγκαταστάσεων.
            Ο Δήμος Ζηρού, ως απάντηση στα παραπάνω, παραχώρησε Δημοτικό κτίριο για την στέγαση του κλιμακίου και ανέλαβε τα έξοδα αποκατάστασης του κτιρίου, ούτως ώστε να πληρεί τα κριτήρια του Πυροσβεστικού Σώματος. Ταυτόχρονα ανέλαβε την καταβολή του μισθώματος μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του Δημοτικού κτιρίου που θα μεταστεγαστεί το κλιμάκιο. Η κυβέρνηση θα επιμείνει στην αναίτια κατάργηση του κλιμακίου ή θα αφουγκραστεί την θέληση της τοπικής κοινωνίας;
·        Σχετικά με τις καταστροφές από υδροστρόβιλο σε εγκαταστάσεις θερμοκηπίων και καλλιέργειες αγροτών στην Πρέβεζα.

   Ο νόμος την Πρέβεζας δοκιμάστηκε σκληρά από έναν ισχυρό υδροστρόβιλο, που ξαφνικά ξέσπασε στην περιοχή, στις 29 Νοεμβρίου. Μεταξύ άλλων,  οι 20 παραγωγοί έχουν πάθει ζημιές στο 80 με 100% των εγκαταστάσεων των θερμοκηπίων τους. Το μέσο κόστος αποκατάστασης των ζημιών ανά στρέμμα είναι από 8.000 έως 10.000 ευρώ. Αυτό  πρακτικά σημαίνει ότι σε συνθήκες κρίσης,  με την ανεργία στην Ήπειρο να αγγίζει το 24%, θα μείνουν άνθρωποι χωρίς εισόδημα για τους υπόλοιπους μήνες. Με αυτά ως δεδομένα ερωτάται ο Υπουργός:
- Με ποιο ακριβώς χρονοδιάγραμμα θα κινηθεί το υπουργείο για την αποζημίωση των αγροτών στο σύνολο του κόστους των καταστροφών; Είναι στα σχέδια σας η διαδικασία του κατεπείγοντως;
- Θα πάρει πρωτοβουλία για την παύση όλων των τραπεζικών υποχρεώσεων των πληγέντων και την ουσιαστική δανειακή τους διευκόλυνση για αποκατάσταση των ζημιών;
 Σχετικά με τα διαφυγόντα κέρδη της ΛΑΡΚΟ ΑΕ ύψους άνω των 500 εκ. ευρώ κατά την χρονική περίοδο 2004/2009.

            Η ΛΑΡΚΟ, η μεγσλύτερη εξαγωγική μονάδα όσον αφορά σην εκμετάλλυεση νικέλιου και απασχολεί 1.300 άτομα. Όπως προκύπτει από στοιχεία, κατά την περίοδο 2005 – 2009, ανώτατα στελέχη της ΛΑΡΚΟ ζήμιωσαν μέσω καταστροφικών συμβάσεων την επιχείρηση με 500.000.000 ευρώ. Η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης αποτελεί θέμα ύψιστης προτεραιότητας. Η θέληση μιας κυβέρνησης που προστατεύει τους φοροφυγάδες και χρεοκοπεί την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, είναι τίθεται ύπο μεγάλη αμφισβήτηση.

    Σχετικά με την εξόντωση των συνταξιούχων του ΟΓΑ, βάσει του μνημονιακού νόμου 4093/2012

   Βάσει του μνημονιακού νόμου, θεσπίζονται τέσσερα (4) νέα κριτήρια για την συνταξιοδότηση προς τους ανασφάλιστους υπερήλικες. Πιο συγκεκριμένα:
α) η συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας
β) να μην λαμβάνουν οποιαδήποτε σύνταξη από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα, ανεξαρτήτως ποσού
γ) να διαμένουν στην χώρα τα τελευταία 20 χρόνια πριν την υποβολή της συνταξιοδότησης καθώς και να συνεχίσουν να μένουν και κατά την διάρκεια της κατάβολής της!
δ) Ατομικό πλαφόν 4320 ευρώ ή οικογενειακό πλαφόν 8640 ευρώ.

            Με αυτά τα αντι-κοινωνικά και ταξικά κριτήρια που απωθούν οι ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΓΑ στην απόλυτη ανέχεια, αποδεικνύει η κυβέρνηση το οριστικό διαζύγιο της με κάθε έννοια ανθρωπιάς.

·        Σχετικά με την σκανδαλώδης υφαρπαγή επιδομάτων των πολύτεκνων ασφαλισμένων του ΟΓΑ από την Κυβέρνηση.

 Η διοίκηση του ΟΓΑ  ανακοίνωσε την αναδρομική κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων πολυτέκνων  για τα οποία οι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλει κανονικά τις εισφορές τους. Η κυβέρνηση λοιπόν, σαν κοινός κλέφτης, αφού δέχεται τις κρατήσεις αρνείται την καταβολή των επιδομάτων αυτών  τα οποία καταργεί αναδρομικά. Η πολιτική κοροιδία και εξαπάτηση δεν θα πε

Σχετικά με την αντεργατική η σχεδιαζόμενη κατάργηση υπηρεσιών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε πολλές περιοχές της χώρας.

 Η αντεργατική και ταξική πολιτική υπέρ της εργοδοσίας, καθρεπτίζεται ανάγλυφα στην σχεδιαζόμενη κατάργηση υπηρεσιών του ΣΕΠΕ σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεσμεύτηκε στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κώστα Μπάρκα για αναβάθμιση του ΣΕΠΕ, λίγες μέρες μετά πραγματοποιεί την αναβάθμιση αυτή μέσω της εξαφάνισης ένος από τους ελάχιστους θεσμούς προστασίας των εργαζομένων. Το νέο οργανόγραμμα που έφτιαξαν οι εργοδότες και υιοθέτησε το Υπουργείο Εργασίας, θα οδηγήσει τους εργαζόμενους στις “φιλάνθρωπες” διαθέσεις της εργοδοσίας. Άλλη μια δέσμευση της κυβέρνησης που γίνεται πράξη.

·        Σχετικά με τις απολύσεις 300 καθαρίστριων των εφοριών της χώρας και την ανάγκη άμεσης επίλυσης του θέματος.

Το Υπουργείο Οικονομικών, αποφάσισε πριν λίγες μέρες να πετάξει στον δρόμο 300 καθαρίστριες, οι οποίες αμείβονταν με το αστρονομικό ποσό των 325 ευρώ, μέσω συμβάσεων έργου τετράωρης απασχόλησης που κάθε εργολαβική – δουλεμπορική επιχείρηση θα ζήλευε. Η ανάγκη για δημοσιονομική εξυγείανση περνά λοιπόν σαν οδοστρωτήρας πάνω από εργαζόμενες με αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις και χρόνια προσφοράς. Δουλεύοντας χρόνια εκτός συλλογικών συμβάσεων, χωρίς δώρα, με 325 (!) ευρώ μισθό, σήμερα πετιούνται στο δρόμο για να επαναπροσληφθούν από μια “φιλική” εργολαβική εταιρία με 200 ή 250 ευρώ. Η σωτηρία των χώρας προχωράει με άλματα.




ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ
Βουλευτής Ν. Πρέβεζας - ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ
-----------------------------
Σαπουτζάκη 3, 48100 Πρέβεζα, Τηλ: 2682061585
Βουλής 4, 10562 Αθήνα Τηλ: 2103706259, Φαξ: 2103706059
barkas@parliament.gr