Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

TO NEΦΟΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ με ευχολόγια για την αιθαλομίχλη
Να καταργηθούν αμέσως οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης, καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, να μειωθεί το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τις οικογένειες των ανέργων.

Με ευχολόγια και ημίμετρα, αλλά και με επικοινωνιακά παιχνίδια προσπαθεί η συγκυβέρνηση να δώσει την εντύπωση ότι πασχίζει να επιλύσει το σοβαρό πρόβλημα του νέφους αιθαλομίχλης που θέτει σε κίνδυνο την υγεία του λαού και ιδιαίτερα των παιδιών και που προκάλεσε η ίδια με την πολιτική της, αναγκάζοντας τις λαϊκές οικογένειες, λόγω του πανάκριβου πετρελαίου θέρμανσης, να καταφεύγουν για να ζεσταθούν στα καυσόξυλα. Αυτό προκύπτει και από τη χτεσινή κυβερνητική σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΚΑ. Να γιατί λέμε ότι πρέπει να καταργηθούν αμέσως οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης, καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, να καταργηθούν τα χαράτσια και να μειωθεί το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τις οικογένειες των ανέργων και των λαϊκών οικογενειών που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση.

Πηγή Ριζοσπάστης

Το θέμα φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ζητώντας την ανάκληση της αύξησης στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.


***

Την άμεση μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητούν οι Ομοσπονδίες των βενζινοπωλών και οι Ενώσεις του κλάδου σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος οικονομίας, κοινωνίας, υγείας και περιβάλλοντος
Σε κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι στο οικονομικό έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας και των εσόδων του Δημοσίου, που συντελείται φέτος με την αύξηση του ΕΦΚ, προστίθεται και το έγκλημα σε βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Αναφέρονται δε τόσο στη διαπίστωση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, ότι η καύση στερεών καυσίμων σε ανοιχτές εστίες ή απλές σόμπες, πέρα από την εξαιρετικά χαμηλή ενεργειακή απόδοση (5-18%), παράγει εξαιρετικά υψηλά επίπεδα εκπομπών επικίνδυνων για την υγεία, όσο και στις ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ περί καταγραφής ασυνήθιστα υψηλών επιπέδων αιωρούμενων σωματιδίων αλλά και την επιβάρυνση της υγείας των πολιτών από την καύση συνθετικών προϊόντων ξυλείας.

Σημειώνουν ότι πλέον η κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει πως η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει καταδικάσει χιλιάδες νοικοκυριά να κρυώνουν και έχει αναγκάσει χιλιάδες επίσης πολίτες να επιστρέψουν στα “παραδοσιακά” μέσα θέρμανσης, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν άμεση επιστροφή στο προηγούμενο κατώτατο ύψος του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης (21 ευρώ/1.000 λίτρα) και ταυτόχρονο άνοιγμα διαλόγου για την οριστική λύση του προβλήματος.