Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Βίαιη υποβάθμιση του Νοσοκομείου Πρέβεζας


Για βίαιη υποβάθμιση του Νοσοκομείου Πρέβεζας σε μονάδα δευτεροβάθμιας περίθαλψης κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, υπογραμμίζοντας πως το νέο οργανόγραμμα που δόθηκε πριν λίγο καιρό στη δημοσιότητα αποτελεί ένα βαρύ χτύπημα για το Νοσοκομείο καθώς καταργούνται οργανικές θέσεις, τμήματα και σημαντικές δομές με μεγάλη προσφορά στην τοπική κοινωνία.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων κ. Στρατής Βουγέλης πλαισιωμένος από μέλη του διοικητικού συμβουλίου αλλά και από την κ. Καλλιόπη Μιχελάκου μέλος της 5μελους συνδικαλιστικής επιτροπής των γιατρών και την κ. Βάσω Μπώρου ψυχολόγο επιστημονικά υπεύθυνη των δομών «Ψυχαργώς» επισήμαναν πως οι εξελίξεις και στο χώρο της Υγείας είναι ραγδαίες και ταυτόχρονα αρνητικές για τις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών , του κόσμου της εργασίας , των συνταξιούχων κλπ.
«Ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού μας ωθείται πρακτικά στη σημερινή συγκυρία, με αυτές τις ανήθικες, απάνθρωπές αλλά και βαθύτατα ταξικές πολιτικές, εκτός κάθε δυνατότητας πρόσβασης σε υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και αποκατάστασης της υγείας του.
Θρηνούμε και Θα θρηνήσουμε θύματα. Θρηνούμε και Θα θρηνήσουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βουγέλης, σημειώνοντας πως ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου Πρέβεζας για το 2013 είναι προϋπολογισμός παραπέρα υποβάθμισής του, είναι προϋπολογισμός χρεοκοπίας, είναι προϋπολογισμός επίτασης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.
Σύμφωνα με τον κ. Βουγέλη αν την προηγούμενη χρονιά υπήρχαν ελλείψεις σε αναγκαία φάρμακα, σε υγειονομικό υλικό, σε αντιδραστήρια ακόμα και ελλείψεις σε είδη υγιεινής φανταστείτε τι έχει να συμβεί τούτη τη χρονιά καθώς οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων έχουν περικοπές της τάξης του 10, του 20 ακόμη και του 40 % σε διάφορες κατηγορίες.
Όπως επισήμανε ο κ. Βουγέλης σήμερα αντι το οργανόγραμμα του νοσοκομείου της Πρέβεζας να αποτυπώνει τα δεδομένα ενός μίνι υγειονομικού χάρτη της περιοχής ,κατασκευάζεται πρώτα αυτό με βάση τις πολιτικές προτεραιότητες και σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης και της τρόικας όπως αποτυπώνονται στις μνημονιακές συμφωνίες τους και όσα καταγράφονται στα οργανογράμματα των νοσοκομείων και του νοσοκομείου Πρέβεζας δεν είναι λάθη και αβλεψίες αλλά πολιτικές επιλογές.
«Είναι επιλογές συρρίκνωσης του ΕΣΥ, ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του και τελικά επιλογές αργά η γρήγορα θα δημιουργήσουν τεχνητά κατάσταση πλεονάζοντος προσωπικού που θα φέρουν και διαθεσιμότητες και απολύσεις. Και αυτές οι επιλογές για το νοσοκομείο μας σημαίνουν Κατάργηση 22 οργανικών θέσεων γιατρών Κατάργηση 5 οργανικών θέσεων άλλων επιστημόνων της ιατρικής υπηρεσίας Κατάργηση 10 οργανικών θέσεων της νοσηλευτικής υπηρεσίας Κατάργηση 22 οργανικών θέσεων της Διοικητικής υπηρεσίας Καταργεί ως αυτοτελές τμήμα το Ουρολογικό Τμήμα της ιατρικής υπηρεσίας και το εντάσσει ως μη αυτόνομη Ειδική Μονάδα( με 1 γιατρό) που λειτουργεί στα πλαίσια των ιατρικών τμημάτων του χειρουργικού τομέα. Καταργεί το Τμήμα Προμηθειών της Διοικητικής Υπηρεσίας. Καταργεί σα δομή το ΚΨΥ- Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Καταργεί σα δομή τη Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης –Ξενώνα ΕΣΤΙΑ Αυτά για όσους διασπείρουν διαβεβαιώσεις εδώ κι εκεί ότι «το νοσοκομείο θα μείνει ως έχει». Μόνο που το νοσοκομείο όχι μόνο δεν αναβαθμίστηκε αλλά ούτε καν έμεινε …ως είχε. Δρομολογήθηκε η πορεία του για μια μονάδα που περισσότερο θα μοιάζει με one day clinic» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος των εργαζομένων σημειώνοντας πως πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ανάλογη αντιμετώπιση θα έχουν και τα Κέντρα Υγεία στο νομό μας αλλά και η μονάδα του ΕΟΠΥΥ.
IMG 6394 copy
Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που προκύπτει με το νέο οργανόγραμμα είναι η κατάργηση του Κέντρου Ψυχικής υγείας - Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο και της Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης –Ξενώνα ΕΣΤΙΑ δύο δομές που υλοποιούν την πιο σημαντική ίσως μεταρρύθμιση η οποία εξελίσσεται τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας.
Η κα Μιχελάκου εξέφρασε την αγωνία και τον προβληματισμό της για το αβέβαιο μέλλον των δομών και αναφέρθηκε εν συντομία στο σημαντικό έργο του κέντρου τα τελευταία 4,5 χρόνια εκφράζοντας το φόβο ότι με την κατάργηση των δομών θα γυρίσουμε χρόνια πίσω.
«Αν κλείσουν οι δομές αυτοί οι άνθρωποι που θα πάνε και τι θα απογίνουν» ήταν το ερώτημα που έθεσε η κ. Μπώρου, η οποία εδώ και 13 χρόνια είναι επιστημονικά υπεύθυνη της μονάδας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Η κ. Μπώρου μίλησε για την εργασιακή αβεβαιότητα των εργαζομένων αφού οι θέσεις τους είναι προσωποπαγείς και θα υπάρχουν όσο λειτουργούν οι δομές και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολίτες της Πρέβεζας θα σταθούν δίπλα τους όπως ακριβώς έκαναν όλα αυτά τα χρόνια.
Τις περιορισμένες «προσβάσεις» που έχει το Νοσοκομείο της Πρέβεζας στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ έτσι ώστε να ενισχυθεί ο εξοπλισμός του, υπογράμμισε ο κ.Ανωγιάτης, μέλος του ΔΣ των εργαζομένων, και τόνισε ότι το σύνολο του προϋπολογισμού έχει δοθεί σε άλλα νοσοκομεία της Ηπείρου με αποτέλεσμα στην Πρέβεζα να μην μπορεί να γίνει καμία προμήθεια νέου μηχανήματος.
«Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις εμείς δεν μένουμε απαθείς και με σταυρωμένα χέρια. Τόσο σαν σωματείο αλλά και μέσα από την Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία μέσα από τη οποία δραστηριοποιούνται και άλλα σωματεία του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στης περιοχή μας αλλά και απλοί συμπολίτες μας, παρεμβήκαμε και θα παρέμβουμε για την ανάγκη ελεύθερης πρόσβασης και κάλυψης δωρεάν σε πλήρεις υπηρεσίες υγείας των ανέργων ανασφάλιστων συμπολιτών μας» είπε ο κ. Βουγέλης καλώντας κάθε πολίτη της Πρέβεζας μέσα από ένα κείμενο ψήφισμα να στηρίξουν τα αιτήματα για Δημόσιες, πλήρεις, δωρεάν και υψηλού επίπεδου υπηρεσίες υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους , χωρίς χαράτσια και αποκλεισμούς, για την αναβάθμιση του υπάρχοντος Δημόσιου Νοσοκομείου Πρέβεζας και των Κέντρων Υγείας στο νομό μας. Για καμία συρρίκνωση ή κατάργηση υπηρεσιών , τμημάτων, κλινικών του υπάρχοντος Νοσοκομείου ή μείωση του προσωπικού του και για την ανέγερση ενός νέου σύγχρονου δημόσιου νοσοκομείου στην Πρέβεζα , πλήρως εξοπλισμένου και κατάλληλα στελεχωμένου που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής.
πηγή:atpreveza.gr

 Τα μέλη του Συλλόγου καλούν όλους τους πολίτες της Πρέβεζας σε μαζική κινητοποίηση με πρώτη πράξη την συλλογή Υπογραφών με κείμενο που έχει αναρτηθεί και στο mypreveza.gr.

Οι πολίτες της Πρέβεζας Υπογράφουν -Απαιτούν -Διεκδικούν για την Υγεία


Διαβάστε το κείμενο του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πρέβεζας, με το οποίο συλλέγονται οι υπογραφές για την ανέγερση Νέου Νοσοκομείου στην                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

                                ΕΠΕΙΔΗ ΘΕΩΡΩ  ΟΤΙ
1) Η Υγεία είναι το βασικότερο κοινωνικό αγαθό χωρίς το  οποίο δεν νοείται η ζωή και η κοινωνική και οικονομική   δραστηριότητα
2) Υποχρέωση κάθε κοινωνίας είναι μέσα από ένα  δημόσιο δίκτυο  δομών και υπηρεσιών  να υπερασπίζει και να προάγει  αυτό τo αγαθό για όλα τα μέλη της.
3) Σήμερα η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, καθώς λόγω των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών τα εισοδήματα μειώνονται, μισθοί και συντάξεις περικόπτονται , ο αριθμός των ανέργων  αυξάνει καθημερινά, και όλα αυτά έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων
4) Τις παρεχόμενες  υπηρεσίες υγείας  τις έχω τριπλο- πληρώσει μέσα από τους άμεσους και έμμεσους φόρους που έχω καταβάλει και καταβάλλω, αλλά και μέσα από τη συμμετοχή μου  στο ασφαλιστικό ταμείο μου

                   ΥΠΟΓΡΑΦΩ –ΑΠΑΙΤΩ –ΔΙΕΚΔΙΚΩ

1) Δημόσιες, πλήρεις, δωρεάν και  υψηλού επίπεδου  υπηρεσίες υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης  για όλους μας , χωρίς χαράτσια και αποκλεισμούς. Από την πρόληψη μέχρι την αποκατάσταση.
2) Την αναβάθμιση του υπάρχοντος Δημόσιου Νοσοκομείου  Πρέβεζας και των Κέντρων Υγείας στο νομό μας
Mε γενναία και επαρκή χρηματοδότησή τους  από τον κρατικό προϋπολογισμό
Τη στελέχωσή  τους με το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό
Tον εξοπλισμό τους με τα απαραίτητα σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα και
επέκταση των  παρεχόμενων υπηρεσιών τους,
ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες όλου του πληθυσμού της περιοχής μας αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών της .
3) Καμία συρρίκνωση ή  κατάργηση υπηρεσιών , τμημάτων, κλινικών  του υπάρχοντος  Νοσοκομείου ή μείωση του προσωπικού του. Όχι στη  συγχώνευσή του ή υποβάθμιση του  ρόλου  του .
4) Την ανέγερση ενός νέου σύγχρονου  δημόσιου νοσοκομείου  στην Πρέβεζα , πλήρως εξοπλισμένου και κατάλληλα στελεχωμένου που να καλύπτει  πλήρως τις ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής.

ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ