Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013

Στο μπλόκο στο Καναλάκι ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας

  Πρέβεζα, 05/02/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


            O βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, επισκέφτηκε σήμερα το πρωϊ το αγροτικό μπλόκο στο Καναλάκι, όπου βρέθηκε στο πλευρό των φτωχών και μεσαίων αγροτών,   άκουσε και συζήτησε μαζί του τα οξύτατα προβλήματα επιβίωσης που η μνημονιακή συγκυβέρνηση τους προκαλεί. Παράλληλα, τόνισε την αμέριστη στήριξή του στον αγώνα τους, έναν αγώνα που για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πρέπει να αγκαλιαστεί από την κοινωνική πλειοψηφία, ένα στόχο για το οποίο δεσμεύτηκε να εργαστεί.

            Στην τοποθέτηση του ανέλυσε τους βασικούς λόγους αρχών, που θέτουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο πλευρό του αγροτικού κόσμου, χωρίς ταλαντεύσεις και μισόλογα. Απέναντι σε μια κυβέρνηση της καταστροφής, που πασχίζει με ότι μέσα διαθέτει να στρέφει το ένα αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας απέναντι στο άλλο, αποκαλώντας συντεχνίες ανα περίπτωση τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα, τους νέους, τους συνταξιούχους· εν τέλει την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Αυτές τις μέρες λοιπόν που οι βιοπαλαιστές αγρότες, τα θεμέλια της παραγωγικής συγκρότησης της οικονομίας μας, κατεβαίνουν μαζικά σε μπλόκα ώστε να ζουν αξιοπρεπώς από τον μόχθο τους και όχι πνιγμένοι από τους φόρους και τα αδιέξοδα, η στήριξη και η συμπόρευση  μαζί τους είναι επιβεβλημένη.

            Επιπλέον, ο Κώστας Μπάρκας συζήτησε με τον αγροτικό κόσμο για το μέλλον, ένα μέλλον που δεν χωράει μνημόνια, κοροϊδία και αυταρχισμό. Η παραγωγική και οικολογική ανασυγκρότηση της οικονομίας, θέτει τους αγρότες ως πρωταγωνιστή στο νέο σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα στην χώρα, μια νέα στρατηγική με ενδιάμεσους στόχους που πρέπει να συναποφασίσουμε. Προϋπόθεση όμως για μια τέτοια συζήτηση αποτελεί η επιβίωση των  αγροτών, με ειδική μέριμνα στους νέους, όπου σήμερα η συγκυβέρνηση απαγορεύει. Γι' αυτό και η επερχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς δεσμεύεται για την κατάργηση της αύξησης στο φόρο του πετρελαίου, αλλά και την μείωση στα προηγούμενα επίπεδα, των τιμολογίων της ΔΕΗ που αφορούν τον αγροτικό κόσμο. Αυτές είναι οι στοιχειώδεις δεσμεύσεις για να ξεκινήσει ένας συγκροτημένος διάλογος πάνω στα πραγματικά προβλήματα, όπως ο προγραμματισμός και η στρατηγική για την παραγωγή,  η δημιουργία προϋποθέσεων ρευστότητας, άλλες προτάσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει επεξεργαστεί και επιθυμεί να τις θέσει στον διάλογο.

            Μετά την συζήτηση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πήρε μέρος και στην πορεία που έκαναν οι αγρότες προς το Δημαρχείο Πάργας στο Καναλάκι, την οποία αυθόρμητα ενίσχυσαν οι μαθητές από παρακείμενα σχολεία, αποδεικνύοντας την ισχυρή αλληλεγγύη και ωριμότητα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψήφιας. Αυτή η λαϊκή ενότητα είναι που κρατά ζωντανή και θεριεύει την ελπίδα, την νέα προοπτική για την χώρα και τους ανθρώπους της, μακριά από την αναξιοπρέπεια και την απόγνωση.


Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων (συνεδρίαση κοινοβουλευτικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ), ο κ. Μπάρκας έφυγε και πάλι για την Αθήνα, ωστόσο θα βρεθεί και πάλι στα αγροτικά μπλόκα του Νομού Πρέβεζας την Παρασκευή.


Οι αγρότες του Φαναρίου και του Νομού Πρέβεζας για 5η ημέρα συνεχίζουν τον αγώνα τους στο μπλόκο του Καναλακίου, το οποίο όπως αναφέρουν δυναμώνει και θα δυναμώνει μέρα με την ημέρα. Οι αγρότες μάλιστα κατήγγειλαν ωμή παρέμβαση της Αστυνομίας, η οποία επιδόθηκε σε προσπάθεια τρομοκράτησης των αγροτών, καταγράφοντας τις πινακίδες των τρακτέρ και των αγροτικών μηχανημάτων.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας και μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, Σπύρος Κλινάκης, ο οποίος δίνει το «παρών» στο μπλόκο, σε δηλώσεις του στο www.atpreveza.gr ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Καταγγέλλουμε την προσπάθεια τρομοκράτησης από την Αστυνομία, η οποία ήρθε να καταγράψει τις πινακίδες των μηχανημάτων. Είναι γνωστή αυτή η τακτική. Όλος ο πρεβεζάνικος λαός γνωρίζει πως οι αγρότες είναι υπόδικοι από τα προηγούμενα μπλόκα. Δε θα μας κάμψουν. Αντίθετα αύριο θα ενισχυθεί το μπλόκο μας με περισσότερα μηχανήματα. Απαντάμε στους κατασταλτικούς μηχανισμούς με τον αγώνα μας και θα κερδίσουμε».
DSC 0029
Πρόσθεσε ακόμη πως οι αγρότες θα συντονιστούν καλύτερα, με σημείο αναφοράς τους το μπλόκο της Νίκαιας, που δίνει τον τόνο των κινητοποιήσεων και θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης.