Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο: Οι ευθύνες του Περιφερειακού Συμβουλίου για ΕΡΤ και Αώο

Εκτός ημερήσιας διάταξης παρέμβαση του Γιάννη Παπαδημητρίου Περιφερειακού Συμβούλου της παράταξης "ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο"


κ. Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου

Λυπάμαι που είμαι αναγκασμένος να σας εγκαλέσω για το τρόπο που δεν ασκείτε τα καθήκοντά σας για την απουσία συζήτησης σε  κρίσιμα θέματα, ανάλογα με τις εκάστοτε μικροπολιτικές σκοπιμότητες της Περιφερειακής Αρχής.
Παράδειγμα 1ο Πριν από τη συνεδρίαση του Απριλίου κατατέθηκε κοινό αίτημα όλης της αντιπολίτευσης για συζήτηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδατικών Πόρων και μάλιστα είχε ήδη κατατεθεί μια εισήγηση. Είναι η τρίτη συνεδρίαση, που το θέμα δεν έρχεται για συζήτηση, ενώ ας πούμε το πολύ μεταγενέστερο αίτημα συζήτησης της κατάστασης των νοσοκομείων στην Ήπειρο εισάγεται σήμερα. Μπορεί ο κ. Περιφερειάρχης να μη θέλει να συζητήσουμε για τον Αώο, να  μη θέλει να αναδειχτούν  πολιτικά ρήγματα και ευθύνες όμως η συζήτηση είναι δική σας υποχρέωση κ. Πρόεδρε.

Παράδειγμα 2ο και σημαντικότερο Έχουμε μια σκληρή μάχη 15 ημερών για την υπεράσπιση της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας και το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει κάνει το παραμικρό βήμα συμπαράστασης. Στην αρχή ο κ. Περιφερειάρχης τάχθηκε υπέρ τη νέας ΕΡΤ, υπέρ των κυβερνητικών θέσεων δηλαδή, και είπε ότι τον ενδιαφέρει μόνο η ΕΡΑ Ιωαννίνων. Ζητήσαμε την έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου και τότε θυμήθηκε να καλυφθεί πίσω από την απόφαση της ΕΝΠΕ εναντίον του κλεισίματος. Αυτό όμως δεν αναιρεί την ανάγκη  πολιτικής συζήτησης και τοποθέτησης, δεν αναιρεί την ανάγκη συντονισμού με τον αγώνα των εργαζομένων και των αλληλέγγυων. Είναι δηλαδή πιο άσχετο το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου που συνεδρίασε άμεσα για το θέμα και κατέληξε σε πολιτική απόφαση; Το χειρότερο κ. Πρόεδρε είναι ότι ο Περιφερειάρχης άρχισε να εκτελεί και καθήκοντα Προέδρου του Συμβουλίου και απάντησε ότι δεν χρειάζεται συνεδρίαση.
   Επί του συγκεκριμένου θέματος εντύπωση μας κάνει και η σιγή της μείζονος αντιπολίτευσης μετά από το σχηματισμό της νέας δικομματικής  και εξίσου αντιλαϊκής - αν όχι και χειρότερα - κυβέρνησης. Είναι με τον αγώνα και των αλληλέγγυων ή με τη νέα ΕΡΤ του κ. Καψή; Είναι υπέρ της αυθαίρετης και αντισυνταγματικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ή όχι; Και γιατί δεν καταγγέλλει τη στροφή του κ. Βενιζέλου, που λησμόνησε την αντίθεση στη ΠΝΠ; Είναι ευνόητο ότι αυτή η απορία αφορά προσωπικά και το κ. Κασσή υπό τη βουλευτική του ιδιότητα.