Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Ερωτηση για ασφαλιστικό και εργασιακά δικαιώματα


Με Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Βρούτση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ν. Πρεβέζης, Κώστας Μπάρκας, έφεραν στη Βουλή τα σχέδια της μνημονιακής συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για τις αλλαγές που προωθεί στο Ασφαλιστικό και στο συνδικαλιστικό νόμο. Η Ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κατατέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 10/11 είχε θέμα: «Κυβέρνηση και τρόικα προωθούν μόνιμο μηχανισμό μείωσης των συντάξεων και κατάργηση των εναπομεινάντων εργασιακών δικαιωμάτων!».
Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην  Ερώτηση που απηύθυναν στον Υπουργό Εργασίας,  «είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως επιστημονικοφανή μανδύα την μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), προωθεί την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων στο κατώτερο δυνατό επίπεδο όσον αφορά το ύψος των συντάξεων με εξίσωσή τους προς τα κάτω και στο ανώτερο δυνατό επίπεδο όσον αφορά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με την κατάργηση της δυνατότητας για πρόωρη συνταξιοδότηση, πριν από την ηλικία των 62 ετών, των εργαζόμενων μητέρων με ανήλικα παιδιά, των ΑμεΑ και των εργαζομένων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς επίσης και με την αύξηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση της κατώτερης σύνταξης από 15 σε 20 ασφαλίσιμα έτη (από 4.500 σε 6.000 ένσημα)».
Ταυτόχρονα, σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα, η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, μετά την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την αντιμετώπιση των απεργιών με πολιτικές επιστρατεύσεις, δικαστικές απαγορεύσεις και καταστολή, προλειαίνει το έδαφος και σχεδιάζει τη συρρίκνωση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απαιτούν να μάθουν αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην υπαγωγή όλων των ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, καθώς και των ταμείων εφάπαξ παροχών στο Ι.Κ.Α., με εξαίρεση τον Ο.Γ.Α., καθώς και να ενημερωθούν για τα σχέδια της κυβέρνησης για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, την πρόωρη συνταξιοδότηση όπως προβλέπεται σήμερα και για τον υπολογισμό του ποσού των συντάξεων. Τέλος, ζητούν απαντήσεις αναφορικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο.




ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ

Βουλευτής Ν. Πρέβεζας - ΣΥΡΙΖΑ