Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

Αντιρατσιστικό φεστιβάλ στην Πρέβεζα - 19,20 Ιουλίου

Ο ρατσισμός ως κοινωνικό φαινόμενο έχει ως στόχο να διαχωρίσει τους ανθρώπους σε ανώτερους και κατώτερους με βάση κοινωνικά (θρησκεία, οικονομική κατάσταση) και φυλετικά χαρακτηριστικά (χρώμα δέρματος, καταγωγή) έτσι ώστε αυτοί που τον πρεσβεύουν να αποκομίζουν διάφορα οφέλη κυρίως οικονομικά.
Οι ρίζες του είναι πανάρχαιες. Στην αρχαιότητα οι Έλληνες διαχώριζαν τους ανθρώπους σε Έλληνες και βαρβάρους, ελεύθερους και δούλους.
Στο πρόσφατο παρελθόν ο ναζιστικός ρατσισμός υποστήριζε την καθαρότητα του γερμανικού λαού (άρια φυλή) στο όνομα της οποίας διαπράχτηκαν εγκλήματα και γενοκτονίες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Στην Νότια Αφρική η κυβέρνηση των λευκών είχε τις ρατσιστικές θεωρίες ως βάση της πολιτικής της.
Σήμερα από τις φυλετικές διακρίσεις κατά των Ινδιάνων και των ιθαγενών της Ασίας και της Αφρικής στις Η.Π.Α. μέχρι την οργανωμένη ακροδεξιά στην Ευρώπη το φαινόμενο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, ενώ η ξενοφοβία μεγαλώνει όλο και περισσότερο.
Στη χώρα μας το πρόβλημα του ρατσισμού εντάθηκε χρονικά αργότερα από τις υπόλοιπες δυτικοευρωπαϊκές κοινωνίες μιας και τα κύματα των μεταναστών άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Όμως οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, ο διαχωρισμός σε ανώτερες και κατώτερες τάξεις , ο αποκλεισμός που γνωρίζουν τα άτομα με σωματικά ή πνευματικά προβλήματα δεν έλειψαν ούτε στιγμή.
Αυτό είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο πάρθηκε η απόφαση, μετά από πολλές συζητήσεις , να οργανωθεί φέτος για πρώτη φορά στην πόλη μας αντιρατσιστικό φεστιβάλ. Οι νέοι της Πρέβεζας αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν δουλεύοντας ομαδικά, αφιερώνοντας τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο τους σε ένα ζήτημα που αφορά στο σύνολο της κοινωνίας.
Το αντιρατσιστικό φεστιβάλ δεν γίνεται για να λύσει το πρόβλημα του ρατσισμού, αλλά για να αποτελέσει την αφορμή να αρχίσει μια μεγάλη συζήτηση με στόχο να μας φέρει όσο το δυνατόν πιο κοντά στη λύση του.
Καλούμε την νεολαία της πόλης, όλους, Πρεβεζάνους και επισκέπτες στις 19 και 20 Ιουλίου στον πεζόδρομο της παλιάς Λαϊκής αγοράς.
Κατά τη διάρκεια του διημέρου θα γίνουν ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με έντονο το αντιρατσιστικό στοιχείο.
Συγκεκριμένα την πρώτη ημέρα θα γίνει φιλική ποδοσφαιρική συνάντηση μεταξύ ομάδας Πρεβεζάνων και μεταναστών, ενώ στον πεζόδρομο θα γίνει προβολή των ταινιών «Πέρασμα» του Μπάμπη Κατσάμπουλα και Stormen του Μπάμπη Τσόκα. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Την δεύτερη μέρα θα γίνει ομιλία με θέμα το ρατσισμό και εισηγητές τους Όλγα Λαφαζάνη μέλος του Δικτύου ενάντια στο ρατσισμό και Τάσο Κορωνάκη μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού και θα ακολουθήσει συζήτηση.
Το Φεστιβάλ θα κλείσει με συναυλία που θα πάρουν μέρος τα μουσικά συγκροτήματα Τζίμας and his band , Λίνος – Οπλιστής – Επίλεκτος , Κ.Μ.,
Gin M’ Jameson, Lisa’s Lick
Διοργανωτές:
  • Δίκτυο ενάντια στο ρατσισμό,
  • η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών Πρέβεζας ενάντια στο ρατσισμό,
  • η Αριστερή Ενότητα Φοιτητών ΤΕΙ Πρέβεζας και
  • η Νεολαία Συνασπισμού Πρέβεζας

Πρέβεζα, 17 Ιουλίου 2008
Νεολαία ΣΥΝ Πρέβεζας
http://neolaia-syn-prevezas.blogspot.com