Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Ομερτά από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση




Ομερτά από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση με στόχο την συγκάλυψη
σκανδάλων της εγχώριας κλεπτοκρατίας  


Η υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» έχει τουλάχιστον τρεις πτυχές. Η μία είναι η αλλοίωσή της, η άλλη είναι το ότι, αντίθετα απ’ ό,τι έπραξαν κυβερνήσεις άλλων χωρών, στην Ελλάδα, διαδοχικές κυβερνήσεις και ΥΠΟΙΚ, την καταχώνιασαν επί δύο χρόνια χωρίς να αναζητήσουν δημόσια έσοδα από την αξιοποίησή της, παρέχοντας έτσι ασυλία στη φοροδιαφυγή μεγάλου πλούτου. Η τρίτη πτυχή είναι τα ονόματα που αναγράφονται στη λίστα και αφορούν μέρος της οικονομικής ολιγαρχίας (βαρόνοι της επιχειρηματικής και εφοπλιστικής τάξης, καναλάρχες, έμποροι όπλων-προμηθευτές του Υπουργείου Άμυνας κλπ), πράγμα που με δεδομένες τις δύο πρώτες πτυχές, καταδεικνύει, πέρα από την φοροασυλία του μεγάλου πλούτου, την ύπαρξη ισχυρότατων αιμομικτικών δεσμών της ολιγαρχίας αυτής με μέρος της πολιτικής τάξης, δηλαδή άγρια διαπλοκή με θύμα, μεταξύ άλλων, το δημόσιο ταμείο.   
Η πρωτοβουλία της συγκυβέρνησης να παραπέμψει σε επιτροπή της Βουλής τον κ. Παπακωνσταντίνου συρρικνώνει την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» μόνο στην πτυχή της αλλοίωσής της. Έτσι όμως συγκαλύπτονται τα ζητήματα των ευθυνών για την ασυλία της φοροδιαφυγής των πλούσιων και βεβαίως της διαπλοκής. Κι εδώ υπάρχουν προφανείς ενδείξεις για ευθύνες τουλάχιστον του κ. Βενιζέλου, ακόμη και ποινικές (πχ η παράβαση καθήκοντος εξαιτίας της μη αξιοποίησης της λίστας για αύξηση δημοσίων εσόδων). Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καταθέτει πρόταση για παραπομπή και του κ. Βενιζέλου σε προανακριτική επιτροπή ώστε να ελεγχθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες του ίδιου κι αν προκύψουν και άλλων. Πρόκειται για πρόταση που ανταποκρίνεται στο κοινό περί δικαίου αίσθημα καθώς, αντίθετα από την πρόταση της συγκυβέρνησης, δεν παραβλέπει τις ενδείξεις για ευθύνες του κ. Βενιζέλου αναφορικά με την μη αξιοποίηση της λίστας.    
Ωστόσο, πέρα των ποινικών, επισημαίνουμε και τις πολιτικές ευθύνες που βαρύνουν όλα τα κόμματα της συγκυβέρνησης, εφόσον επιλέγουν τη συγκάλυψη αντί για την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της υπόθεσης. Η ομερτά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, παρότι απαράδεκτη, είναι αναμενόμενη καθώς τα κόμματα αυτά είναι που επί χρόνια εκτρέφουν την διαπλοκή και οργανώνουν την ασυλία της φοροδιαφυγής των πλουσίων, τα κόμματα αυτά είναι που μετέτρεψαν  την διαφθορά σε καθεστωτική δομή του κράτους, της οικονομίας και της πολιτικής.  Η στάση της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ δημιουργεί μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη αφού  διευκολύνει τη συγκάλυψη. 
Στον δημόσιο διάλογο μέχρι σήμερα, ο κ. Βενιζέλος δεν έχει και δεν μπορεί να έχει πειστική απάντηση για τα εξής κρίσιμα ερωτήματα: γιατί τη στιγμή που ο ίδιος ως ΥΠΟΙΚ και το κόμμα του ως κυβέρνηση έβαζαν το ένα χαράτσι μετά το άλλο και πετσόκοβαν μισθούς και συντάξεις, γιατί ο ίδιος είχε καταχωνιάσει την λίστα στο συρτάρι του αντί να την αξιοποιήσει ώστε να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα; Είναι αυτό παράβαση καθήκοντος ή δεν είναι; Πρέπει ή δεν πρέπει να διερευνηθεί αυτό το ζήτημα από προανακριτική επιτροπή της Βουλής όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Εάν ο κ. Βενιζέλος διέθετε πειστικές απαντήσεις θα ήταν πρώτος ο ίδιος που θα ζητούσε τη διερεύνηση του ζητήματος από την επιτροπή της Βουλής ώστε να αποδειχτεί η «αθωότητά» του. Αντ’ αυτού, ο κ. Βενιζέλος επιλέγει να καθυβρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μόνο και μόνο διότι προτείνει τα προφανή.
Το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ότι με την πρότασή του για πλήρη διαλεύκανση οδηγεί την Ελληνική κοινωνία σε νέο διχασμό. Προφανώς, ούτε ο κ. Βενιζέλος ούτε τα εναπομείναντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για πραγματική διαλεύκανση όλων των πτυχών της υπόθεσης και τιμωρία των υπευθύνων (όποιοι κι αν είναι αυτοί) είναι αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών.
Το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου καταλογίζει επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πολιτικό τυχοδιωκτισμό και μικροκομματικούς χειρισμούς που αποσταθεροποιούν τη χώρα. Προφανώς το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου αδυνατεί να κατανοήσει ότι το μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ενάντια στην εγχώρια κλεπτοκρατία, τη διαπλοκή, και την ασυλία της φοροδιαφυγής, αποτελούν κάποια από τα κεντρικά στοιχεία της δικής του πρότασης για έξοδο από την κρίση, και τα στοιχεία αυτά της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ συναντούν σχεδόν καθολική αποδοχή από τους πολίτες. Αν κάτι προκαλεί περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην αποσταθεροποίηση εξαιτίας της καταστροφικής πολιτικής του μνημονίου είναι η προσπάθεια της συγκυβέρνησης για συγκάλυψη και ελεγχόμενη εκτόνωση του διαχρονικού σκανδάλου ασυλίας της φοροδιαφυγής, σκάνδαλο που ο χειρισμός της «λίστας Λαγκάρντ» το καθιστά πλέον αδιαμφισβήτητο. 
Το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου δεν διστάζει να αποπροσανατολίζει την ελληνική κοινωνία και να στρεβλώνει την πραγματικότητα. Για αποπροσανατολισμό, θυμήθηκαν το 89, δηλαδή άλλες εποχές, άλλες συνθήκες, άλλα πρόσωπα … Όσον αφορά τη στρέβλωση, καταλογίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ευθύνες για τη φοροδιαφυγή (πχ ότι δεν ψήφισε την άρση του τραπεζικού απορρήτου). Χωρίς βέβαια να ενημερώνουν τους πολίτες ότι η άρση αυτή ήρθε ως εφαρμοστικός του μεσοπρόθεσμου το Καλοκαίρι του 2011, δηλαδή μαζί με χαράτσια και περικοπές μισθών και συντάξεων, χωρίς να ενημερώνουν ότι παρά την άρση η φοροδιαφυγή συνεχίστηκε ανενόχλητη (όπως καταδεικνύει και η υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ»). Είναι δύσκολο όμως να ξεχάσουν οι πολίτες ότι δεν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες δεκαετίες που τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα υπολείπονταν κάθε χρόνο 4-5% του ΑΕΠ (8-10 δις ευρώ) από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.    
Είναι ευτράπελες οι προσπάθειες να εμφανιστούν ως αρχάγγελοι της κάθαρσης οι αρχιτέκτονες της διαπλοκής και της ασυλίας της φοροδιαφυγής. Παρά τις άοκνες προσπάθειες των ΜΜΕ που τους στηρίζουν, οι μόνοι που μπορούν να πειστούν είναι όσοι έχουν υποστεί λοβοτομή. Η υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ δεν αφήνει πλέον καμία αμφιβολία. Η σημερινή προσπάθεια συσκότισής της ούτε θα περάσει ούτε θα μείνει ανέλεγκτη.
 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΎ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ-  ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

                                                                                                            ομάδα τεκμηρίωσης


ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ Η ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ.



Ψαλίδι στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ
Ψαλίδι στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ


Νέα φοροεπιδρομή αναμένεται να υποστούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπονται:
1. Εισφορά 5%-20%, σε συντάξεις (άθροισμα κύριας και επικουρικής) άνω των 1000 ευρώ.                                            Η  παρακράτηση θα γίνει σε 4 δόσεις.
2. Περικοπή 12% στις διπλές συντάξεις με άθροισμα πάνω από 1300 ευρώ, αρχής γενομένης του Μαρτίου.
3. Το εφάπαξ θα υπολογίζεται με νέο τρόπο ενώ ο σχετικός νόμος θα εφαρμοστεί απο  την 1η Ιανουαρίου.  

Θα υπάρξει ενιαίο μοντέλο σε όλα τα ταμεία πρόνοιας.